2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Dodatna proračunska sredstva za investicije v zdravstvu in modernizacijo vojske

Med ministrstvi, ki so z letošnjim rebalansom dobila več denarja, sta tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za obrambo. Prvemu se je obseg razpoložljivih sredstev dvignil za 19,62 odstotka oziroma 31 milijonov evrov, drugemu pa za 8,62 odstotka oziroma 40 milijonov evrov.

Ministrstvo za zdravje ima tako za letos na voljo 189,2 milijona evrov. Kot so pojasnili za STA, največji del proračuna namenjajo razbremenitvi zdravstvene blagajne, na državni proračun je namreč preneseno financiranje specializacij zdravnikov ter pripravništva medicinskih strok, kar ocenjujejo na 60 milijonov evrov. Verjamejo, da se bo na ta način povečalo tudi število zdravstvenih storitev v tem obsegu in skrajševanje čakalnih dob.

Dodatnih 10 milijonov evrov bo namenjenih skrajševanju čakalnih dob, 4,4 milijona evrov izboljšanju likvidnostne situacije javnih zdravstvenih zavodov, 14,2 milijona evrov pa zagotavljanju zdravstvenega varstva socialno ogroženih skupin prebivalstva.

Z dodatnimi sredstvi načrtujejo tudi izvajanje strategije o varnosti in zdravju pri delu, vzpostavitev podatkovnih zbirk ter izvedbo pilotne implementacije sistema za podporo odločanju pri izbiri radioloških preiskav po smernicah ESR iGuide.

Del dodatnih sredstev nameravajo nameniti področju kakovosti v zdravstvu, konkretneje za zagon spletne rešitve VAR-NET kot del vladnega projekta Šilih in SenSys, dograjevanju registra Slovenija Donor s tipizacijo novih vzorcev, ocenjevanju biocidov v okviru zagotavljanja kemijske varnosti, zagotovljena pa so tudi dodatna sredstva za nov program humanega biomonitroringa za obdobje 2018-2022.

Dva milijona evrov bodo usmerili v sofinanciranje razvoja helikopterske nujne medicinske pomoči in pristajališč za helikopterje.

Za investicije v javne zdravstvene zavode na sekundarni in terciarni ravni bodo iz z rebalansom pridobljenih sredstev namenili 31,6 milijona evrov, poleg tega pa še 55 milijonov evrov sredstev proračunskega sklada.

Med največjimi investicijskimi projekti, ki jih bodo financirali iz rebalansa, ministrstvo izpostavlja diagnostično terapevtsko službo in hospitalni blok UKC Ljubljana (24,7 milijona evrov), bolnišnične oddelke in novogradnjo Splošne bolnišnice (SB) Celje (11,2 milijona evrov), opremo za javne zdravstvene zavode (7,5 milijona evrov), nabavo CT naprav za javne zdravstvene zavode (šest milijonov evrov), oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora (3,2 milijona evrov), interni oddelek in urgenco SB Novo mesto (3,1 milijona evrov) in Inštitut za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana (tri milijone evrov).

Proračun ministrstva za obrambo se je s prvotnih 463,94 milijona evrov po rebalansu dvignil na 503,94 milijona evrov. Dodatnih 40 milijoni evrov nameravajo na ministrstvu usmeriti v nakup opreme za Slovensko vojsko in njeno modernizacijo ter v infrastrukturo Slovenske vojske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine