10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Dobršen del države bo pobelil sneg, v prometu svetujejo previdnost

Po napovedih vremenoslovcev naj bi danes zasnežilo dobršen del države. Sneženje, ki se je začelo v nekoliko višjih legah Gorenjske, naj bi do 4. ure zjutraj zajelo še Koroško in del Štajerske, do 7. ure pa bo verjetno snežilo tudi drugod z izjemo Primorske in Bele Krajine. Težave lahko v času jutranje prometne konice nastanejo zlasti v prometu.

Na Prometno-informacijskem centru RS za državne ceste in Darsu voznikom svetujejo, da se na pot odpravijo prej kot običajno, saj se v takšnih razmerah promet dodatno upočasni. Na pot naj nikakor ne gredo z vozilom brez zimske opreme. Vozijo naj previdno, vožnjo pa naj prilagodijo razmeram na vozišču in tudi svojim voznim sposobnostim.

Na Darsu opozarjajo, da najmočnejše snežne padavine pričakujejo ravno v prometno zelo neugodnem času, in sicer v obremenjeni jutranji prometni konici, med približno 5.30 in 8. uro zjutraj, ko lahko na primer na območju primorske avtoceste zapade v povprečju od deset do 15 centimetrov snega. Ob tem napovedujejo, da bodo delovali z okrepljenimi ekipami.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo na Gorenjskem in Koroškem do jutra že lahko zapadlo od pet do 20 centimetrov snega. V osrednji Sloveniji bo med 6. in 12. uro zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, na vzhodu pa nekaj manj.

Največ snega pričakujejo v višjih legah Gorenjske in Notranjske, do okoli 25 centimetrov, v Prekmurju pa le do okoli pet centimetrov. Ob sneženju se bo hladilo, a temperatura se po nižinah v času sneženja večinoma ne bo spustila pod ničlo, zato bo sneg moker, kar ne govori v prid debelejši snežni odeji. Višje bo seveda zaradi nižje temperature drugače, so še zapisali na Arsu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine