7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Dobri odnosi med vlado RS in verskimi skupnostmi

Piše: L. B.   

Včeraj je predsednik vlade Janez Janša pred začetkom regijskega obiska v Podravju obiskal nadškofijo Maribor in se srečal z mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom. Pogovor sta imela o verski svobodi v Sloveniji in epidemiološki situaciji, Cvikl pa se je Janši zahvalil za pomoč verskim skupnostim v času epidemije, so navedli na spletni strani vlade.

Mariborsko nadškofijo je ustanovil salzburški nadškof Eberhard leta 1228, takrat imenovano Lavantinska škofija in Ulrika I. postavil za prvega škofa. Meje škofij so se skozi stoletja spreminjale in 4. septembra 1859 je takratni lavantinski škof Anton Martin Slomšek sedež lavantinske škofije prestavil v Maribor. Slovenci so se tako združili na spodnjem štajerskem znotraj ene škofije in na ta način so se uresničile Slomškove želje, da bi povezal Slovence med sabo. Škofija postane neposredno podrejena Svetemu sedežu, in ne več salzburški metropoliji. Pod upravo lavantinskega škofa pa pride nekaj župnij iz krške in graške škofije ter Prekmurja.

Med drugo svetovno vojno so težke razmere, predvsem proces germanizacije, prikazale kako močno so duhovniki vplivali na razvoj kulture in narodne zavesti Slovencev. Zaupanje ljudstva Cerkvi in njene pomembne vloge se je zavedala tudi povojna oblast, ki je na koncu vojne pokazala svoje prave barve.

Škofiji, z župnijami in redovi vred, so bile odvzete vse vzgojno-izobraževalne ustanove, kulturno-socialni centri ter večina gozdno-kmetijskih površin. V zaporih pa se je znašlo 178 duhovnikov, 64 redovnic, 11 bogoslovcev in 8 redovnih bratov.

Škofija se je leta 1964 preimenovala v Mariborsko-lavantinsko in Prekmurje je postalo tudi uradno del škofije. Leta 2006 pa so bile škofijske meje dokončno izoblikovane in nastali sta murskosoboška in celjska škofija. Škofija Maribor pa je tako postala nadškofija in metropolija, ki zdaj v novo mariborsko cerkveno pokrajino vključuje obe novonastali škofiji.

Papež Frančišek je 14. marca 2015 imenoval p. mag. Alojzija Cvikla DJ za mariborskega nadškofa metropolita.

Srečanje Janeza Janše in mariborskega nadškofa kaže na dobre odnose med vlado Republike Slovenije in verskimi skupnostmi..

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine