14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Dobra novica glede epidemije? Vlada namerava razpravljati o alternativnih možnostih za zajezitev epidemije – preberite, katerih

Potem ko so včeraj nekateri mediji objavili domnevne zahteve ministra za zdravje Tomaža Gantarja po dodatni zaostritvi ukrepov, češ da to podpira tudi stroka, smo iz vladnega urada za komunikacije dobili odgovor na naše novinarsko vprašanje glede alternativnih možnosti za zajezitev epidemije covid19.

Zanimalo nas je namreč, ali je vlada že razpravljala o nedavnih medijskih objavah o novih študijah, ki potrjujejo pomen vitamina D pri krepitvi imunskega sistema ter tudi pri zdravljenju že okuženih s koronavirusom. Kot je znano, je študijo javnosti predstavil zdravnik Darko Siuka, študija pa kaže med drugim na dejstvo, da v jesenskem in zimskem času, ko je sončne svetlobe veliko manj, primanjkljaj vitamina D med populacijo zelo velik, kar vpliva na porast okužb s Covid19. Junija letos – to je sicer čas, ko je dan najdaljši in je sončne svetlobe največ – pa je bila stopnja okuženosti in obolelosti s covid19 najmanjša v času po prvem valu epidemije. Darko Siuka je nedavno za več medijev tudi pojasnil, kako vitamin D deluje na organizem pri soočanju z virusi. Ker pa ga je v naravi veliko premalo, ga je potrebno dodajati preko dopolnil (tablete ali kapljice). Več TUKAJ.

Na tej podlagi bi se vladni ukrepi usmerili v osveščanje prebivalstva ter način zdravljenja bolnikov s covid19. S tem pa bi se počasi lahko odpravljale omejitve gibanja prebivalstva ter gospodarskih dejavnosti, saj bi lahko nov “lock-down” v naslednjem ciklusu pomenil gospodarski kolaps Slovenije. Čeprav ga je mogoče razumeti glede na sedanje krizno stanje zdravstva.

“Ministrstvo za zdravje je seznanjeno s priporočilom glede uporabe vitamina D3 v obdobjih respiratornih okužb in za nadomeščanje tega vitamina pri posameznikih s COVID-19, ki ga je pripravilo Združenje endokrinologov Slovenije pri Zdravniški zbornici Slovenije. Navedeno pobudo ter vključitev v financiranje vitamina D3 za namen preventive bo obravnavala delovna skupina MZ, zadolžena za področje preskrbe z zdravili za preprečevanje ter zdravljenje koronavirusne bolezni v kratkem in se do navedenega predloga tudi opredelila,” so nam sporočili iz vlade. O konkretnih rokih sicer niso povedali ničesar, a po navedbah naših virov naj bi že v kratkem vprašanje prišlo tudi na dnevni red seje vlade. Navsezadnje bi takšni alternativni ukrepi pomagali k lajšanju težav v času negotovega čakanja na cepivo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine