5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Kdo zlorablja SAZU in kako je mogoče, da so glede mnenja o ukrepih za zajezitev epidemije nenadoma obrnili ploščo?

Poročali smo že, da je komisija za etiko v okviru SAZU ostro napadla vlado zaradi ukrepov proti epidemiji covid19, zaradi česar se postavlja vprašanje, ali je SAZU res postala še ena nevladna organizacija ali pa so jo nekateri levičarsko usmerjeni akademiki enostavno privatizirali. Nekateri člani SAZU, kot denimo dr. Milček Komelj, dr. Jože Krašovec itd., so opozorili na neetičnost tovrstnega početja. O tem več TUKAJ.

 

Toda to niti ni edino vprašanje, ki se postavlja ob tem škandalu. Na škandalozno izjavo se je namreč odzval tudi dr. Jože Dežman, zgodovinar, ki že več tednov javno polemizira z enim od članov SAZU, namreč zgodovinarjem dr. Jožetom Pirjevcem in njegovimi »Partizani«. Kot je opozoril Dežman, je marca letos SAZU na ukrepe ob prvem valu reagirala povsem drugače: »Slovenska akademija znanosti in umetnosti pozdravlja ukrepe, ki jih je v zvezi z epidemijo, gospodarsko krizo in socialnimi posledicami sprejela Vlada …« Kot je spomnil Dežman, so se pohvalili tudi s tem, kako so akademiki vključeni v državne projekte reševanja krize. »To je bila izjava v imenu SAZU?« se sprašuje.

»Včeraj pa povsem drug veter. Akad. dr. Tineta Hribarja in akad. dr. Renate Salecl sta    izbruhnila čez epidemijo in avtokracijo. Ali sta govorila v imenu komisije za človekove pravice ali v imenu SAZU? Ali sta izjavo napisala sama ali so jima jo napisali kaki diamatski kolektivi, ki jih za kakim šankom povezuje ozvezdje delavk in delavcev v kulturi? Ali kritizirata tudi kolege akademike, ki pomagajo reševati krizo?« se sprašuje Dežman in ob tem želi informacije, kaj se dogaja na SAZU – da ni virus avtokracije izbruhnil kar tam, ne pa na vladi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine