0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Do načina dela predsednice Državnega zbora kritični tudi v koaliciji

Piše: Andrej Žitnik

Nov dan, nov fiasko predsednice državnega zbora. Tokrat je že na samem začetku seje začela “mobingirati” poslance, ki niso bili prisotni ob začetku seje. Na to jo je v postopkovnem predlogu jasno opozorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in ji pojasnila, da neupravičene odsotnosti ugotavljajo službe državnega zbora, nikakor pa ne predsednica državnega zbora, ki je predsednico opozorila, da ni v sodni dvorani. “Pred vami je kladivo, s katerim udarite, ampak to ne pomeni, da ste v sodni dvorani, ali da ste v šolski dvorani oz. v razredu. Nismo šolarji, nismo obsojenci, nismo priče na sodišču, ampak smo poslanci, izvoljenci od ljudstva, vi pa ste prva med enakimi.” Da Klakočar Zupančičeva ni nad poslanci, je opozoril tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in dodal, da je njeno samovoljno uveljavljanje novih praks škodljivo.

63. člen poslovnika Državnega zbora je jasen. Obvezuje predsednico državnega zbora, da na začetku seje obvesti državni zbor, kdo od poslancev ga je obvestil, da je zadržan in se seje ne more udeležiti. Po drugi točki mora predsedujoči zbrane tudi obvestiti, kdo je bil še na sejo povabljen. Urška Klakočar Zupančič pa si je na današnji seji vzela pravico, da obvesti Državni zbor, kdo je po njenem mnenju neupravičeno odsoten, kar pa je razburilo poslance in poslanke tako v opoziciji, kot v koaliciji. Za to so imeli tehtne razloge.

“Zahtevali bomo tudi vaš odstop”
Urška Klakočar Zupančič pa se ni vdala. V svojem odgovoru poslanski je napovedala, da se tej novi praksi ne namerava odpovedati, zato je Godčeva ponovno prijavila postopkovni predlog in tokrat razpravljala še ostreje: “To je po mojem mobing poslancev. Gre za mobing ne samo tega dela iz katerega zdaj jaz govorim, ampak tudi vseh ostalih, ki bodo ob 12:05 šli na kosilo, ki se bodo šli v pisarno pripravljati na stališča, ki bodo šli na sestanek poslanskih skupin. Če mislite s tem delom nadaljevati, bomo zahtevali tudi vaš odstop.” Godčeva je nato še dodatno izpostavi nekatere druge kršitve, kot je komentiranje razprave med poslanci, ko sploh ni prijavljena k debati.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine