2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Do dodatka za povečan obseg dela odslej upravičenih okoli 1300 vojakov

V sindikatih s področja vojske in obrambe opozarjajo, da je zaradi ukaza, izdanega pred dvema tednoma, večina vojakov ostala brez 19-odstotnega dodatka k plačam. Dodatek za povečan obseg dela in delovnih obremenitev s 1. januarjem pripada še 1300 vojakom. Na ministrstvu sicer že pripravljajo celovit nabor ukrepov za izboljšanje položaja vojakov.

Dodatek je zaukazal prejšnji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ukaz pa je začel veljati 1. julija lani. Kot so tedaj pojasnili v Slovenski vojski, je ta kadrovsko podhranjena, obseg nalog pripadnikov vojske pa se ni spremenil, zato naj bi bili upravičeni do dodatnega izplačila.

Z novembrom lani se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 5000 od 6700 zaposlenih, s čimer je Geder sledil priporočilu notranje revizijske službe. V Slovenski vojski so pojasnili, da bodo do povečanja plač upravičeni pripadniki SV, ki so razporejeni na formacijske dolžnosti v enotah, ki so predvidene za uporabo v skladu z načrti za kolektivno obrambo zavezništva in drugimi mednarodnimi pogodbami, pripadniki v enotah, ki imajo status odzivnih sil, in pripadniki pri izvajanju drugih neodložljivih vojaških nalog.

Z novim ukazom načelnice generalštaba Alenke Ermenc pa se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 1300. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija pojasnil, da bonus velja za vse tiste pripadnike Slovenske vojske, ki so del tako imenovanih odzivnih sil. Z zadnjih ukazom se je stanje tako vrnilo na tisto, ki je veljalo pred julijem 2018, ko je začel veljati Gederjev ukaz, je povedal.

“Funkcija tega dodatka je, da se nagradi tiste pripadnike, ki so del tako imenovanih odzivnih sil in so v višji stopnji pripravljenosti,” je poudaril Grošelj. Potrdil je, da se je zaradi ukaza seznam upravičencev do dodatka bistveno zmanjšal. Kot je dejal, pa bo sledila reorganizacija Slovenske vojske in takrat se bo ta seznam lahko tudi spremenil.

Kot je še zatrdil Grošelj, so že oblikovali posebno delovno skupino, ki pripravlja celovit nabor ukrepov za izboljšanje položaja vojakov, med temi ukrepi bo tudi izboljšanje materialnega položaja. “Gre za začetek procesa. Ne moremo pa pričakovati, da bo vlada v treh mesecih po prevzemu mandata rešila probleme, ki so se kopičili zadnjih 10 let in s katerimi se v tem obdobju pravzaprav nihče ni resno ukvarjal,” je poudaril.

Vendar pa v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) in v Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) s takšnimi pojasnili niso zadovoljni. Predsednik SMO Darko Milenkovič je v Odmevih državnemu sekretarju odvrnil, da je v tem trenutku zaradi podhranjenosti Slovenske vojske vsak njen pripadnik preobremenjen z delom in zato tudi upravičen do dodatka.

Osnovni cilj dodatka je bil stimulirati vojake zaradi preobremenjenosti in zaustaviti njihov odliv, sprevrgel pa se je “v zelo slabo reklamo za Slovensko vojsko”, pa so v sporočilu za medije zapisali v SVS.

Obenem so opozorili, da je s 1. januarjem prišlo do izbrisa že dodeljenega dodatka za ves december, kar je v delu od 1. do 21. decembra po njihovem prepričanju nezakonito, saj da se je ukaz izvedel retroaktivno. Kot so zapisali v SVS, so o tem obvestili pristojne na obrambnem ministrstvu, ki so jim zagotovili, da bodo nemudoma ukrepali. “V kolikor ne bodo, bomo uporabili vsa pravna sredstva za izplačilo,” so še navedli. Zaradi splošnega nezadovoljstva z gmotnim položajem vojakov pa so SVS napovedali tudi protestni shod.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine