18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Do 17. ure so opravili 1382 hitrih testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142

V Sloveniji se je danes začelo množično testiranje s hitrimi testi. Zanj je bilo precej zanimanja, zato na ministrstvu načrtujejo več testirnih mest. Po podatkih, zbranih do 17. ure, pa je bilo pozitivnih dobrih deset odstotkov testov. Pristojni pozivajo, naj se ljudje tudi v primeru negativnega testa držijo vseh ukrepov za zajezitev epidemije.

 

V ponedeljek so v Sloveniji ob 5763 testih potrdili 1474 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 25,6 odstotka, je sporočila vlada. V bolnišnicah so zdravili 1261 bolnikov s covidom-19, 207 pa jih je potrebovalo intenzivno nego.

Omenjeno število testov in okuženih se nanaša na testiranje s PCR testi. Skupaj s hitrimi testi, ki so jih opravili 1653, pa je bilo v ponedeljek opravljenih 7416 testiranj, potrjene pa 1504 nove okužbe, 30 so jih namreč potrdili s hitrimi testi. Delež pozitivnih testov je tako znašal 20 odstotkov, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po podatkih, ki jih je objavila vlada, sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 1353, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 947.

V ponedeljek je umrlo 39 covidnih bolnikov. V združenju Srebrna nit se ob tem sprašujejo, kdo bo odgovarjal za številne nepotrebne smrti starejših zaradi covida-19. Ravnanje pristojnih namreč po njihovem mnenju na določenih točkah ni bilo ustrezno. Odpraviti je treba vse omejitve gibanja pri zdravih stanovalcih domov za starejše, so pozvali v dopisu, ki so ga med drugim naslovili na premierja Janeza Janšo in ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Med prebivalci pa je bilo danes precej zanimanja za testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki so ga brezplačno izvajali v večini mestnih občin ter Lenartu in Sevnici, ki sta epidemiološko bolj izpostavljeni območji. Na test, na katerega se za zdaj ni treba predhodno naročiti, so ponekod čakali tudi uro ali dve.

V Ljubljani bodo zato testiranje ob Kongresnem trgu v sredo omogočili v še Vilharjevem podhodu, seznam krajev, kjer bodo testirali v prihodnjih dneh, pa se je čez dan močno razširil. Ponekod bodo testiranje izvajali na način drive in.

Velik interes za testiranje po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne pomeni, da se vsi skupaj zavedamo, da obstaja možnost, da smo se okužili.

Na ministrstvu za zdravje so do 17. ure prejeli podatke o opravljenih 1382 hitrih testih na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 142.

Rezultat testa je sicer znan v približno 15 minutah, posameznik pa je o rezultatu izvida obveščen s sms-sporočilom. Tisti, ki bodo na množičnem testiranju s hitrimi testi prejeli negativen rezultat, med prazniki ne smejo opustiti predpisanih zaščitnih ukrepov, je danes pozvala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager. Poudarila je, naj ljudje z znaki bolezni za testiranje pokličejo zdravnika.

Podobno je danes izpostavil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dejal, je kljub delni omilitvi protikoronskih ukrepov čez praznike samozaščitno ravnanje še vedno nujno. Glede morebitnih dodatnih sprememb prehajanja državne meje pa bo vlada še razpravljala, je napovedal.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc pa je danes ponovil poziv proizvodnim podjetjem, da naj v prazničnem času po možnosti odredijo kolektivni dopust.

S posebnim dosežkom se lahko pohvalijo zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so pred desetimi dnevi presadili pljuča mlajšemu bolniku z dokončno odpovedjo pljuč po okužbi s covidom-19. Kot je danes povedal predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo Tomaž Štupnik, gre za prvo presaditev pljuč zaradi posledic te bolezni v Sloveniji in eno od okoli desetih na svetu.

Slabše novice pa prihajajo iz sežanskega doma upokojencev. Tam se se spopadajo z izbruhom okužb, potem ko je bil še pred 14 dnevi to eden redkih slovenskih domov brez okuženih. Od skupaj 178 stanovalcev je bilo danes okuženih 166 okuženih, poleg tega pa še 20 od skupaj 110 zaposlenih. Dom je danes obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj, ki si je ogledal tamkajšnje razmere in obljubil kadrovsko pomoč, če jo bodo v prihodnjih dneh v sežanskem domu potrebovali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine