10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Do 16. ure 10,67-odstotna udeležba na ponovljenem glasovanju o zakonu o drugem tiru

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 16. ure na ponovnem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru glasovalo 182.729 volivk in volivcev, kar je 10,67 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK).

 

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je na volišča do 16. ure prišlo 11,69 odstotka volivcev, najnižja pa volilni enoti Maribor, kjer je svoj glas oddalo 9,31 odstotka volivcev.

Na prvotnem referendumu o tem zakonu, ki je potekal 24. septembra lani, je do 16. ure glasovalo 14,30 odstotka volilnih upravičencev.

Volivci danes znova odločajo o usodi zakona o drugem tiru med Divačo in Koprom, ki ga je vlada pripravila za izvedbo projekta. Na prvem septembrskem referendumu je glasovalo 20,55 odstotka volilnih upravičencev, od teh jih je več kot 53 odstotkov zakon podprlo. Izid je zaradi nedopustne vladne kampanje vrhovno sodišče razveljavilo.

Volišča po državi so se odprla ob 7. uri in se bodo zaprla ob 19. ure. Dotlej velja volilni molk, ko je prepovedano vsakršno prepričevanje ali nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve so doslej prejeli osem prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Za šest obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, inšpektorat za notranje zadeve pa obravnava dve zadevi, za kateri obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Ena od zadev, ki jih obravnava inšpektorat, se nanaša na objavo na družbenem omrežju, druga pa na razdeljevanje letakov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine