9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Dnevnice za službena potovanja v tujino od novega leta višje – ampak samo za javni sektor! Še en plod skrivnega dogovora med Šarcem in Štrukljem?

V Uradnem listu je objavljena uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino, ki velja za javni sektor. Zneski dnevnic za službena potovanja v tujino se bodo dvignili na raven iz leta 2012, in sicer v dveh delih. Prvi dvig bo s 1. januarjem 2020, drugi s 1. januarjem 2021, poroča STA.

 

Skupno gre za 20-odstotni dvig, je za STA pojasnil generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar.

Po njegovih besedah uredba, ki jo je vlada sprejela v četrtek, sledi temu, da vlada postopno, v skladu z javno-finančnimi možnostmi, odpravlja varčevalne ukrepe iz leta 2012. Sindikati so sicer predlagali, da bi ta varčevalni ukrep odpravili z enkratnim dvigom. “To ni bilo možno, smo pa jim prišli naproti, kolikor je bilo mogoče,” je dejal Pogačar.

Dnevnice se bodo dvignile v dveh korakih, je pa izjema pri dnevnici za službeno pot v Belgijo, kjer njeno višino na raven iz leta 2012 vračajo že z enkratnim dvigom z začetkom prihodnjega leta.

Zneski dnevnic so nominalno določeni po posameznih državah in nekaterih mestih. Ti se zdaj gibljejo od 32 evrov, kolikor je na primer dnevnica za Albanijo, Srbijo ali Bolgarijo, pa do 80 evrov za Japonsko. Za Nemčijo in Francijo je dnevnica 44 evrov, za Belgijo 50 evrov.

S 1. januarjem 2020 bo recimo dnevnica za Albanijo 36 evrov, za Nemčijo in Francijo 49 evrov, za Belgijo 63 evrov, za Japonsko pa 88 evrov. S 1. januarjem 2021 se bodo zneski še dvignili, za Albanijo na 40 evrov, Nemčijo in Francijo na 55 evrov in Japonsko, kot državo, kjer je dnevnica najvišja, na 100 evrov.

Po podatkih ministrstva za finance se je v letu 2018 pri neposrednih uporabnikih državnega proračuna za izplačilo dnevnic za službena potovanja v tujino namenilo nekaj manj kot 2,4 milijona evrov. Finančne posledice predlaganega povišanja v letu 2020, ob enaki ravni službenih poti, ocenjujejo na 0,25 milijona evrov, v letu 2021 pa na 0,6 milijona evrov. Predstavljajo pa neposredni proračunski uporabniki četrtino zaposlenih, za katere velja ta uredba.

Uporabniki proračunov bodo sredstva za povečane izdatke morali zagotoviti v okviru lastnih finančnih načrtov.

Gre torej spet za kakšen nov dogovor med premierjem Marjanom Šarcem in najvplivnejšim sindikalistom javnega sektorja Branimirjem Štrukljem?

Zadnje novice

Sorodne vsebine