0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Dnevni center za brezdomce v Ljubljani ostaja brez prostorov

Piše: C. R., STA

Dnevni center za brezdomce v Ljubljani, ki na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila, ostaja brez prostora za svojo dejavnost. Center upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki mu red uršulink, ki ima prostor v lasti, pogodbe za brezplačen najem ne bo podaljšal, piše revija Družina.

Leta 2006 so uršulinke Društvu prostovoljcev VZD brezplačno dale v najem velike prostore, ki so jih prenovili in v njih uredili dnevni center, kasneje pa tudi zavetišče za sedem brezdomcev.

Po 17 letih pa so se odločile, da pogodbe za najem teh prostorov ne bodo podaljšale. Dnevni center v teh prostorih kljub temu, da je že potekel rok za izselitev, še vedno deluje, zaradi česar so uršulinke sprožile tožbo, še piše Družina. Za pojasnilo, zakaj pogodbe za najem ne bodo podaljšale in kaj nameravajo s prostori v prihodnje, so se na Družini obrnili na uršulinke, a zadeve niso želele komentirati.

Pri društvu prostora kljub tožbi niso zapustili. Za Družino so pojasnili, da najrevnejšim brez doma ne morejo zapreti vrat. Poleg tega so zavezani petletni pogodbi v okviru mreže javnih socialnovarstvenih programov. Odgovorne se čutijo tako za več sto brezdomcev kot za zaposlene, ki program izvajajo.

Društvo prostovoljcev se je pred nekaj meseci, ko so izvedeli, da se bodo morali izseliti, obrnilo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za javno upravo, na Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in na Mestno občino Ljubljana.

Obrnili so se tudi na cerkvene institucije, odzvala se je le Nadškofija Ljubljana, ki jim je ponudila prostore v Stožicah, ki pa zaradi oddaljenosti od centra mesta za dnevni center za brezdomce niso primerni, so za Družino povedali v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine