7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Direktor NIJZ Krek predstavil incidenco smrti – bi bili res med uspešnejšimi državami, če ne bi pocepili najranljivejših?

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Včeraj je bilo opravljenih 5.442 PCR testov in 27.347 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 972 novih okužb. Podatki o zasedenosti bolniških postelj so danes slabši. V bolnišnicah se namreč danes zdravi 462 ljudi (včeraj 444). Na vladni novinarski konferenci je nastopil tudi direktor NIJZ dr. Milan Krek, ki je pojasnil, da je mogoče v Sloveniji, tako kot drugje po Evropi, zaznati povečanje števila okuženih z novimi sevi. “Zelo verjetno je, da se približuje nov epidemični val,” je opozoril Krek in ovrgel očitek večinskih medijev glede premajhnega naročila cepiv. Graf, ki prikazuje število smrti, povezanih s covidom v zadnjih 14. dneh na 100 tisoč prebivalcev, kaže, da smo med tistimi državami, ki imajo manj smrtnih primerov. Temu je tako, ker je bila že cepljena najstarejša in najbolj ranljiva populacija. 

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo naslednje: Celje 35, Velenje 15, Žalec 28, Kamnik 25, Koper 35, Nova Gorica 26, tudi Sežana 26, V Ljubljani so včeraj potrdili 119 novih okužb, v Mariboru pa so jih potrdili 32. 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov je po danes objavljenih podatkih NIJZ nekoliko višje kot je bilo včeraj in sicer znaša 753. V skladu z odločitvijo vlade se z jutrišnjim dnem, to je z 19. marcem, sproščajo omejitve gibanja, ki so doslej veljale za Obalno-kraško regijo. Dovoli se tudi zbiranje (druženje) do deset ljudi, tako kot že velja v vseh drugih regijah. Za Obalno-kraško regijo od 22. marca dalje prav tako ne bodo več veljale tudi omejitve, ki so zanjo do sedaj veljale v skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Slovenija je na začetku strmega dviga okužb
Direktor NIJZ, Milan Krek, je na današnji novinarski konferenci spregovoril o trenutni epidemiološki situaciji. “Pandemija v svetu še vedno traja in se razvija naprej. V zadnjih tednih se število okuženih celo povečuje, tudi v Evropi. Covid bolezen je še vedno smrtna bolezen.” Evropa po besedah Kreka sodi med najbolj ogrožena območja sveta. “V Evropi ni zaznati pozitivnega premika v smeri zmanjševanja števila okužb. V naslednjih tednih bomo verjetno soočeni z novim epidemičnim vrhom, ki se bo različno razvijal v posameznih državah. Stanje se slabša tudi na Švedskem, ki je bila še nekaj tednov nazaj bolj rumena.”

Po besedah Kreka podatki ECDC-ja kažejo, da je Slovenija na začetku strmega dviga okužb. “S temi številkami, ki jih imamo, še vedno sodimo v visoko nevarno epidemiološko območje. Še vedno imamo toliko okuženih in tistih, ki lahko bolezen prenašajo, da je še vedno nujno upoštevati vse preventivne ukrepe, kot so: higiena rok, kašlja, kihanja in higieno površin, redno prezračevati notranjih prostore, pravilno nošenje zaščitne maske, uporaba aplikacije Ostani zdrav, redno testiranje in cepljenje.”

Vir: Vlada RS

Smo med državami, ki imajo manj smrtnih primerov

Glede smrti na račun covida smo se Slovenci zelo popravili. Krek je namreč predstavil graf, ki prikazuje število smrti, povezanih s covidom v zadnjih 14. dneh na 100 tisoč prebivalcev. Ta kaže, da smo med tistimi državami, ki imajo manj smrtnih primerov. Na Češkem je situacija po besedah Kreka res zelo slaba. Svoje bolnike namreč vozijo v sosednje države.

Vir: Vlada RS

Trend, ki se je pričel pred 10-15 dnevi se v Sloveniji nadaljuje. Po številu okužb gremo namreč počasi navzgor. Predvčerajšnjim smo imeli, prvič po devetih dnevih, število okuženih nad tisoč. Tudi včeraj smo se zelo približali številki tisoč okuženih na dan. Glede na to, da se nam povečuje število sevov , je po besedah Kreka zelo verjetno, da se približuje nov epidemični val. Podoben problem, kot pri nas je tudi v Avstriji. V sosednji Italiji so prišli tako daleč, da so v nekaterih regijah že zaprli šole. “Vse države okoli nas imajo trenutno vse večje probleme s številom okuženih in številom okuženih z novim sevom virusa”.

Krek odsvetuje sestanke v živo!
Število okužb po regijah raste, po današnjih podatkih je samo še Posavska regija tista, ki je v rumeni fazi. “Situacija je resna, zato je izvajanje preventivnih ukrepov nujno!” Krek je poudaril, da odsvetuje sestanke v živo. Vsi sestanki se namreč  lahko opravijo preko video povezave.

Foto: STA

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, mag. Tjaša Žohar Čretnik, je povedala, da delež angleške različice novega koronavirusa eksponentno narašča. V prejšnjem tednu se je število primerov te različice podvojilo na skupaj 511. Glede na rast števila primerov te različice bi se lahko v naslednjih tednih pomembno spremenila epidemična krivulja. V prihodnjem tednu bi lahko, po njenih besedah, prišli na skupaj tisoč primerov, v tednu za tem pa že  tisoč. Ta trenutek je po njenih besedah videti, da angleška različica izpodriva različico B.1.258.17, v nadaljevanju pa se lahko zgodi, da bo pomembno spremenila skupno epidemično krivuljo. Delež različice B.1.258.17, ki je bila doslej daleč najbolj razširjena pri nas, je padel z več kot 80 odstotkov na 77 odstotkov.

Vir: Twitter

Podvojilo se je število primerov južnoafriške različice virusa

Žohar Čretnikova poudarja, da se je podvojilo število primerov južnoafriške različice virusa. To jo skrbi, saj je njen vpliv na uspešnost cepljenja večji kot pri angleški različici. Z doslej potrjenih 10 primerov te različice je skupno število v prejšnjem tednu naraslo na 21. Večino (19 primerov) so potrdili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, kar kaže na to, da so vzorci pretežno iz osrednjeslovenske regije. Epidemiološki podatki okuženih s to različico pa kažejo, da so le trije pred okužbo bili v tujini, pri ostalih pa razen skupine v Komendi izvor okužbe ni znan.

Foto: STA

Število primerov brazilske različice v prejšnjem tednu se ni povečalo. Z večanjem števila vzorcev, ki se jih analizira, se veča tudi število prepoznanih različic. Skupaj so tako doslej zabeležili 47 različnih različic virusa v Sloveniji. Regije se med seboj bistveno ne razlikujejo glede na zastopanost različic, po poročanju STA imajo v podravski regiji 4,7 odstotka angleške različice, v savinjski regiji pa 9,8 odstotka.

Inšpekcija zaznala le nekaj odstopanj od strategije cepljenja proti covidu-19
Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je povedala, da je ustvarjen vtis, da prihaja do nespoštovanja strategije cepljenja, vendar dosedanji rezultati nadzorov Zdravstvenega inšpektorata kažejo drugače. Prve ugotovitve pri nadzorih spoštovanja vrstnega reda, določenega z Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19, so sicer pokazale nekaj odstopanj, vendar so dosedanji nadzori zagotovili, da se ta v največji možni meri spoštuje. “V povezavi z izvajanjem cepljenja proti covid-19 smo prejeli 4 nove prijave.”

Foto: STA

Na zunanjih javnih površinah je bilo pri 284 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril. 39 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih ni pokazalo nobene neskladnosti. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 489 nadzorov, izrekli pa 1 sankcijo po Zakonu o prekrških, skupno 34 opozoril in 4 odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Glede prevzemnih mest gostinskih lokalov, kjer je bilo opravljenih 144 nadzorov, je bilo izdanih 14 opozoril in 1 odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti. Zdravstveni inšpektorat je opravil 1.046 nadzorov, izrekel pa 7 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, skupno 133 opozoril in 3 odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine