2.5 C
Ljubljana
sobota, 27 novembra, 2021

Direktor NIJZ dr. Krek: Podatki niso optimistični. V tem trenutku je nujno zaostriti ukrepe!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo v petek opravljenih 6767 PCR testov in potrjenih 1253 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 18,5-odstoten. 497 covidnih bolnikov potrebuje oskrbo v bolnišnici, 107 je takih, ki so na intenzivni terapiji. Umrle so tri osebe s covidom-19.

“Včeraj smo imeli več kot 1200 okuženih. Podatki niso optimistični, še naprej raste število okuženih z angleško različico virusa,” glede situacije poudarja direktor NIJZ dr. Milan Krek.

7-dnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ višje kot dan pred tem, in sicer znaša 927. Glede na povprečje okužb se le Posavje še uvršča v rumeno fazo. Tri regije (Koroška, Goriška in Obalno-kraška) se uvrščajo v rdečo fazo, ostale se nahajajo v oranžni fazi.

Nujna je zaostritev ukrepov
Vsi novi sevi so bolj kužni, poudarja dr. Krek in dodaja, da je mogoče pričakovati, da se bo v naslednjih mesecih razvil še kakšen nov sev. “Virus je takšen, da ustvarja nove različice in se ga ne bomo tako hitro rešili,” je opozoril. “V tem trenutku je nujno zaostriti ukrepe. Vsi, ki se počutijo slabo, so bolni, naj ostanejo doma. Njihovi družinski člani tudi. Naj ne sprašujejo epidemiologov, ali gredo lahko vseeno v trgovino in na sprehod. Če kažeš simptome, ostani doma,” je jasen Krek.

“Ljudje se radi družijo. To kaže tudi zadnji primer iz plaže v Portorožu. Prej kot greste na zasebno druženje, še enkrat premislite,” poudarja in dodaja, da se virus ne širi sam, širimo ga ljudje. Krek poudarja, da se bodo od sedaj naprej karantene bistveno bolj nadzirale. “Ljudje bodo, če ne bodo upoštevali karantene, tudi kaznovani.”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine