9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Direktiva o zaščiti avtorskih pravic predstavlja tveganje za svobodno uporabo interneta

V delegaciji Slovenske demokratske stranke v Evropskem parlamentu smo po preučitvi besedila in amandmajev, glasovali proti direktivi o avtorskih pravicah.

 

Menimo, da direktiva ne zagotavlja ustrezne zaščite ustvarjalcev, prav tako pa pušča preveč odprtih izvedbenih vprašanj. Direktiva vpliva tudi na svobodno uporabo interneta, saj filtri, ki so neizbežna posledica direktive, ne ločujejo med izjemami kot so satire, meme-ji, ipd. ter vsebino, ki dejansko krši avtorske pravice. Direktiva pa zaradi dodatnih birokratskih zahtev, postavlja v podrejen položaj tudi mala digitalna podjetja, saj jih izjema ščiti le do njihovega tretjega leta obstoja.

V Slovenski demokratski stranki podpiramo avtorske pravice. Dejstvo je, da so dela avtorjev na spletu pogosto izkoriščana, saj zanje ne prejmejo ustreznega nadomestila. Verjamemo, da je reforma avtorskega prava v EU nujna, a ne na račun svobodne uporabe interneta. V preteklosti smo bili priča številnim primerom slabe prakse na področju digitalnih storitev, od nadležnega strinjanja s piškotki do varnosti in obdelovanja osebnih podatkov (GDPR). Zato je toliko bolj pomembno, da bi bila vsebina končnega kompromisnega predloga takšna, da ne bi omejevala svobodne uporabe interneta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine