5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Diplomant fizioterapije iz Italije: “Tega ni nikjer v Evropi. Ministrstvo za zdravje dela mednarodno škodo in sramoto Sloveniji”

Pogovarjali smo se z enim izmed 200 šokiranih in jeznih italijanskih diplomantov fizioterapije, od katerih Ministrstvo za zdravje zahteva potrdilo o znanju slovenskega jezika pred strokovnim izpitom in jih tako omenogoča.

Pri tem gre za grobo kršitev evropske direktive 2013/55/CC, ki določa, da država kontrolo jezika lahko opravlja šele po pridobitvi poklicne kvalifikacije, torej po podiplomskem izpitu pri ministrstvu, ki ga kot edina država v Evropski uniji zahteva Slovenija.

Slovensko ministrstvo za zdravje, konkretno gre za dve uslužbenki ministrstva, Tino Jamšek in Ano Medved, ki sta evropsko direktivo v slovenski pravni red prenašali narobe in italijanske študente z zahtevo po znanju slovenščine za tuje fizioterapevte popolnoma blokirali, jim onemogoča kariero in eksistenco, saj se ne morejo zaposliti in odplačati kreditov.

Pritožba na evropsko komisijo zoper Slovenijo je že vložena. Nekateri izmed teh študentov pa že pripravljajo tudi tožbe. Kot smo izvedeli, je pristojno sodišče v državi, kjer nastaja škoda, torej v Italiji, saj bi fizioterapevti delali v Italiji in tam živijo njihove družine, ki doživljajo finančno škodo in škodo zaradi ravnanja slovenskega ministrstva za zdravje.

Oškodovanci lahko tožijo Tino Jamšek in Ano Medved, lahko pa tudi Slovenijo. Če se bo za tožbo odločilo samo 10 od 200 fizioterapevtov in bodo dobili povrnitev izgubljenih dohodkov za le dve leti, če bo postopek tako hitro končan, bodo ministrstvo in gospe

Ana Medved in Tina Jamšek verjetno morali plačati okoli milijon evrov, saj je povprečna letna bruto plača fizoterapevta v zahodni Evropi več kot 50.000 evrov.

Če pa bi tožilo vseh 200 fizioterapevtov in bi postopek trajal štiri leta, pa bi bil znesek že 40 milijonov evrov. Plačati bo treba seveda še obresti in odvetniške stroške.

V nadaljevanju si preberite celotno pismo, ki ga je poslal študent Giuliano Tomasotti:

“Pred tremi leti sem se odločil za študij v Sloveniji, ker je tu študij kakovosten, ljudje prijetni, je blizu Italije in v Kopru sem lahko študiral v italijanščini. Predavajo nam vrhunski profesorji, nekateri so z medicinske fakultete Univerze La Sapienza v Rimu, ki je ena najboljših v Evropi. Niti zamišljal pa si nisem, da imate v Ljubljani tako hudobne uslužbenke na ministrstvu, ki mi bodo v nasprotju z evropskim pravom onemogočile pristop k zadnjemu izpitu. Sredi študija se je mojih 18 sošolcev Italijanov, ki so na isti slovenski fakulteti Alma Mater diplomirali prvi v generaciji, prijavilo na zaključni izpit pri slovenskem ministrstvu za zdravje. Kmalu za tem je ministrstvo predlagalo novo določbo v zakonu, po kateri je pri prijavi na izpit treba priložiti potrdilo o obvladanju slovenščine.

Prvih 18 diplomantov z Italije je strokovni izpit odlično opravilo, saj je študij na Alma Mater izjemen, a od nas ostalih zahtevajo predložitev potrdila o obvladanju slovenščine. Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki zahteva po diplomi še izpit pri ministrstvu in zahteva znanje jezika pred izpitom. Gre za grobo kršitev evropske direktive 2013/55/CC, ki določa, da država kontrolo jezika lahko opravlja šele po pridobitvi poklicne kvalifikacije, torej po tem izpitu.

Gospe Tina Jamšek in Ana Medved z ministrstva za zdravje, ki sta po naši vednosti narobe prenašali direktivo v slovenski pravni red in nas z zahtevo po znanju slovenščine za tuje fizioterapevte blokirali, nam onemogočata kariero in eksistenco. Povzročata nam hudo stisko. Zaradi tega ravnanja trpijo naše družine, ne moremo se zaposliti in odplačati kreditov. Mnogi smo psihično in fizično na dnu.

Tina Jamšek in Ana Medved Sloveniji delata mednarodno sramoto in škodo. Kdo bo še upal študirati v Sloveniji? Nerazumljivo je, da se Slovenci takih uslužbenk ne znebite. Iz čiste škodoželjnosti tam uničujejo obstoj 200 družin, naših otrok. Postopek proti

Sloveniji v Bruslju že teče in nekateri študenti že pripravljajo tožbo v Italiji proti Tini Jamšek in Ani Medved, a mi želimo predvsem normalno živeti in delati kot fizioterapevti. Prosimo le, da se nam omogoči zaključek izobraževanja.
Školiralo nas je, ko je Tina Jamšek dvema sošolcema, Vittoriu in Marii, v obraz 9. 5. 2018 v prostorih ministrstva rekla “Nikoli ne bomo dovolili opravljanja izpita za tuje študente!”.

Povsod po Evropi so tuji študenti zaželeni, le v Sloveniji ne. Zaradi dveh uslužbenk ministrstva se evropski študenti Slovenije bojijo. Slovenci, znebite se takih uslužbenk, ki vam delajo vam sramoto in škodo. Tega, kar delajo na ministrstvu za zdravje tujim študentom, ni nikjer v Evropi.”   

Giuliano Tomasotti

Zadnje novice

Sorodne vsebine