5.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Delo je hotelo s karikaturo diskreditirati ukrep vlade, a je dokazalo le svojo neumnost

Osrednji slovenski časnik Delo je objavil satirično karikaturo, v kateri smeši ukrep vlade, po katerem supermarketi ne smejo več prodajati nenujnih izdelkov. V tej karikaturi je pokazal, kaj so omejitve politične satire, obenem pa je pokazal, kako lahko mediji z zlorabo satire blatijo vlado in pomagajo sejati skepticizem do verodostojnosti vlade in njenih ukrepov.

V zadnjem času se osrednji mediji sicer trudijo dajati vtis kooperativnosti, toda vsake toliko spustijo v eter kaj, s čimer spet pokažejo pravi obraz. Nacionalka nam postreže z Anisom Ličino, a se potem zanj opravičuje, Delo – osrednji časnik, nam je tokrat postreglo s satirično karikaturo, v kateri smeši ukrep vlade o prepovedi prodajanja nenujnih izdelkov v supermarketih.

Na njihovo karikaturo je opozoril bivši minister Dr. Žiga Turk, kar je pospremil z duhovitim tvitom, da je to še en droben prispevek proletarcev vseh dežel k neupoštevanju ukrepov.

Bistvo politične satire je, da kritizira na komičen način, toda v tej karikaturi je kritika namenjena slamnatemu možu, ker preprosto ignorira protiargument, samo zato, da bi zasmehovala. Kaj je protiargument? Ta, da supermarketi ne smejo prodajati nenujnih izdelkov, ker bi s tem predstavljali nelojalno konkurenco tistim trgovinam, ki prodajajo le nenujne izdelke in morajo biti zdaj zaprte. S tem bi te trgovine bile diskriminirane v odnosu do supermarketov. Na to jih je opozoril tudi predsednik vlade, Janez Janša.

Čakamo, da ta tvit predsednika vlade označijo za napad na svobodo medijev.

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine