-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Delnice NLB z debijem na ljubljanski in londonski borzi, država obdržala kontrolni delež. Bo med kupci spet kakšen sklad iz Kučanovih »oaz«?

Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je zaključila prodaja 65 odstotkov NLB. Banka je sedaj v pretežno razpršeni zasebni lasti, država pa ohranja nadzorni delež. “Ostajamo slovenska bančna skupina,” je ob tem zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

 

Na Ljubljanski borzi so se navadne delnice, imenovane NLBR, uvrstile v trgovanje v prvi kotaciji. Na londonski borzi pa so globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, uvrščena v uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje, pod imenom NLB.

“Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani,” je ob debiju delnic NLB na borzi dejal Brodnjak in dodal, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: “Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju.” NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. “To bo velik privilegij in velika odgovornost,” je ocenil Brodnjak.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. “Slovenija je jasno pokazala, da dane zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke,” je poudaril.

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina je napovedala, da bo SDH nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. “Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji,” je povzela. Kupnina znaša 609 milijonov evrov, v njej še ni kupnine iz stabilizacijskih delnic v višini 61 milijonov evrov. Dodala je, da NLB ostaja “samostojna slovenska finančna institucija”.

“To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg,” pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker “smo podobne zgodbe delali s figo v žepu”. Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. “Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine