5 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Delež pozitivnih testov na okužbo s koronavirusom še naprej visok, vsaj do sobote ne bo sproščanja ukrepov

Vlada vsaj do sobote, ko se bo sestala s predstavniki zdravstva in gospodarstva, ne bo sproščala ukrepov za zajezitev širjenja epidemije. Za kaj takega se epidemiološke razmere glede na izhodno strategijo namreč še niso dovolj izboljšale. Delež pozitivnih testov na okužbo s koronavirusom je tako še naprej visok, v torek je znašal 30,5 odstotka.

 

 

V torek so opravili 7003 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 2139 okužb, je sporočila vlada. Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19 (28 manj kot v ponedeljek). V bolnišnicah zdravijo 1282 covidnih bolnikov, to je 22 manj kot v ponedeljek. Intenzivno terapijo je potrebovalo 198 bolnikov s covidom-19, pet več kot dan prej.

Delež pozitivnih testov je v torek znašal 30,5 odstotka. Odstotek je še vedno visok, a 3,3 odstotne točke nižji kot prejšnjo sredo. Novo okuženih je 290 manj, kot jih je bilo preteklo sredo, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Največ primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev beležijo v Posavju (1447), najmanj pa v Osrednjeslovenski regiji (722).

Kot je ob robu seje vlade za Televizijo Slovenija nakazal Kacin, bi lahko ravno pojavnost okužb po posameznih regijah igrala vlogo pri sproščanju protikoronskih ukrepov na določenih območjih.

Sicer pa vsaj do sobote ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 ostajajo nespremenjeni. Vladna stran pa bo takrat z direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva pretresala trenutne razmere. S predstavniki zdravstvenih zavodov bodo v soboto ugotavljali, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo v prihodnjih dneh in tednih, s predstavniki gospodarstva pa bodo glede na razmere skušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih.

“Če bi te možnosti nastopile, bi takoj po posvetu vlada odločala o morebitnih sproščanjih. A zaenkrat o rahljanjih ni mogoče razmišljati, niti v katerih smereh bi to šlo niti ali bo to mogoče,” je poudaril Kacin.

Za sproščanje gospodarskih dejavnosti ob strogem upoštevanju ukrepov se zavzema gospodarski minister Zdravko Počivalšek. K temu poziva tudi Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki je danes na premierja Janeza Janšo in vlado naslovil pismo, v katerem poziva k odprtju prodajaln. V sindikatu so opozorili na stisko zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Zaposleni, ki jim je bilo odrejeno čakanje na delo, danes z zmanjšanimi plačami živijo praktično na ali celo pod pragom tveganja revščine, tisti, ki svoje delo pogumno opravljajo v nujnih prodajalnah, pa za to delo še vedno prejemajo minimalno plačilo.

Medtem je Združenje direktorjev bolnišnic predlagalo, da se poveča število negovalnih posteljnih kapacitet za covidne bolnike in tiste, ki so to bolezen preboleli. Covidni bolniki so namreč vse starejši in imajo v večjem številu pet ali več pridruženih bolezni, zato jih je vedno več, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo ali jih celo ni več mogoče odpustiti v dosedanje bivanjsko okolje, ugotavljajo. Opozorili so tudi, da v bolnišnice prihaja od 10 do 20 odstotkov bolnikov po prebolelem covidu-19 zaradi zapletov, ki jih je povzročilo prebolevanje.

Upanje v boju proti epidemiji pa vzbujajo tri cepiva, ki bodo predvidoma prva dobila dovoljenje za promet v EU. Gre za cepiva Pfizerja, za katero se pričakuje, da bo 29. decembra dobilo zeleno luč evropske agencije za zdravila. Gre za RNK cepivo, takšno cepivo je razvilo tudi podjetje Moderna, ki bo predvidoma dobilo dovoljenje v januarju. Med prvimi na evropskem trgu se pričakuje tudi cepivo podjetja AstraZeneca, ki je DNA cepivo.

Kot je pojasnil Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo, temeljijo na novi tehnologiji. Glede na klinične študije so cepiva učinkovita in varna, saj ne povzročajo večjih stranskih učinkov, Posameznik bo moral prejeti dva odmerka, nakazuje se, da bo zaščita trajal več kot leto dni. Državljane je pozval k odgovornemu obnašanju in naj se odločijo za cepljenje.

Na portalu e-uprava so že začeli zbirati vloge državljanov za cepljenje proti covidu-19. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem poudarjajo, da so oddane vloge namenjene le pomoči pri načrtovanju in organizaciji izvedbe cepljenja. Ne bo pa vrstni red prijave vplival na strokovno odločitev glede cepljenja prednostnih skupin, določenih v strategiji cepljenja. Prav tako so pojasnili, da je vloga namenjena izključno zbiranju interesa in ne pomeni dejanske prijave na cepljenje. Kacin je danes pojasnil, da je bilo v manj kot 24 urah na e-upravi oddanih 16.930 namer za cepljenje proti covidu-19.

Zadnje novice

Sorodne vsebine