7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Dejstva: Reciklaža naših prvič! Poglejte, koliko starih kadrov je v svojo vlado kljub povsem drugačnim obljubam navlekel Marjan Šarec

»Čas je za novo generacijo,« je v volilni kampanji pred predčasnimi državnozborskimi volitvami vneto zatrjeval predsednik LMŠ Marjan Šarec. In potem je sestavil vlado, 13. septembra letos pa so koalicijski poslanci šestorčka prižgali zeleno luč novim ministrom. Ministri, mnogi izmed njih reciklirani, so si sestavili ekipe. In če nove generacije nismo dobili v ministrski ekipi, smo pričakovali vsaj novo generacijo v vrsti državnih sekretarjev. Pa smo se zmotili.

 

Državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga je prevzel reciklirani Jernej Pikalo, je postal reciklirani Jernej Štromajer, dolgoletni mladinski funkcionar, strokovni sodelavec Socialnih demokratov ter eden največjih oboževalcev diktatorja Tita in zadnjega partijskega šefa Milana Kučana. Štromajer je tudi kandidiral za poslanca v volilnem okraju Slovenske Konjice, a je bil neuspešen. Prejel je kar trikrat manj glasov od poslanca SDS Bojana Podkrajška.

Reciklirana državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ostaja mag. Tanja Strniša in to kljub neuspehu na državnozborskih volitvah. V volilnem okraju Novo mesto I je prejela kar štirikrat manj glasov kot poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Metod Dragonja, novi državni sekretar na Ministrstvu za finance, je v svoji politični karieri zamenjal več strank in še več delovnih mest. V vladi Mira Cerarja je sicer zapustil izvršilno vejo oblasti in presedlal v podjetje 2TDK za gradnjo drugega tira, sedaj pa se kot reciklirani vrača na Ministrstvo za finance.

Anja Kopač Mrak je po dveh skrajšanih mandatih na čelu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter neuspeli kandidaturi za poslanko kot reciklirana odšla v kabinet predsednika vlade Marjana Šarca. V času njenega dela na ministrstvu sta najbolj odmevali afera Koroška dečka in slaba reforma centrov za socialno delo.

Reciklirani Aleš Cantarutti ostaja desna roka Zdravka Počivalška na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nekdanji poslanec SMC Simon Zajc, ki je pred prihodom v državni zbor vodil televizijsko oddajo, je postal strokovnjak za okolje in prostor ter reciklirani državni sekretar na ministrstvu, ki ga vodi lažni magister Jure Leben.

Po prebrani koalicijski pogodbi, ki je spisek želja in program Levice in sindikatov, je ministrica za finance v Cerarjevi vladi Mateja Vraničar Erman zapisala, da je po njenem mnenju javnofinančna stabilnost eden od predpogojev za uspešno delovanje gospodarstva, dolgoročno stabilnost ter trajno blaginjo državljank in državljanov, a ker zagotovil o omenjeni stabilnosti ni dobila, delo ministrice ni želela nadaljevati. Je pa stopila stopničko nižje in ostaja v ekipi kot reciklirana državna sekretarka.

Klemen Grošelj, strokovnjak na področju obramboslovja, ki ga dominantni mediji navadno kot prvega poprosijo za komentarje, sicer pa nekdanji svetovalec v kabinetu ministrice za gospodarstvo v Pahorjevi vladi in vidni član propadle stranke Zares, pa je postal državni sekretar na Ministrstvu RS za obrambo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine