10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Dejan Židan odstopa z mesta predsednika SD; začasno naj bi ga nasledila podpredsednica Tanja Fajon

Dejan Židan odstopa z mesta predsednika SD, je stranka objavila na Twitterju. Po neuradnih informacijah bo vodenje stranke začasno prevzela evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon.

Dejan Židan je svojo politično kariero začel kot kmetijski minister v vladi Boruta Pahorja leta 2010. Odtlej je kot kmetijski minister sodeloval še v vladah Alenke Bratušek in Mira Cerarja.

V strankini hierarhiji se je hitro povzpel. Na kongresu junija 2012, ko je bil za predsednika SD izvoljen Igor Lukšič, je Židan postal eden od štirih podpredsednikov. Maja 2014 pa je položaj kot začasni predsedujoči stranki prevzel po neuspehu SD na evropskih volitvah, januarja 2015 pa ob podpori nekaterih vidnih članov vajeti v stranki prevzel s polnim mandatom.

Na zadnje parlamentarne volitve leta 2018 je stranko popeljal s programom Samozavestna Slovenija, a kakšnega preboja ni dosegel. Po volitvah je SD vstopila v vlado Marjana Šarca, Židanu pa je pripadla funkcija predsednika državnega zbora. Po imenovanju novega predsednika DZ Igorja Zorčiča je sedel v poslansko klop.

“Na današnji dan, 28. maja 2014, je Dejan Židan prevzel vodenje SD. Po 6 letih je Dejan Židan svoje sodelavce obvestil, da odstopa z mesta predsednika SD. Izjava za medije bo po seji predsedstva ob 17. uri v avli TR3,” so sporočili na uradnem Twitter profilu stranke Socialnih demokratov. Kot smo izvedeli, z njegovim vodenjem stranke niso bili zadovoljni tudi vplivni “strici iz ozadja”, za katere je znano, da imajo v stranki glavno besedo.

Židan namreč Socialnim demokratom ni prinesel pričakovanega preboja stranke, ki se je vse bolj pomikala v radikalno levo, dolga leta na oblasti pa niso izkoristili za potrebne reforme. Predsednik Židan je stranko v svojem mandatu še bolj utrdil kot stranko parcialnih interesov – najbolj pomemben jim je bil vpliv v državnem gospodarstvu – za njimi pa so pustile pečat številne korupcijske afere, ki pa zaradi vpliva te stranke v pravosodju še niso dobile pravnega epiloga.

Razloge na svoj odstop naj bi Židan pojasnil danes popoldne na posebni tiskovni konferenci. Pričakovati je, da bo SD po novem krenila še bolj v levo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine