11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Dejan Prešiček že zapustil ministrstvo za kulturo, posle začasno prevzel Jernej Pikalo

Na ministrstvu za kulturo je danes potekala primopredaja poslov med dosedanjim ministrom Dejanom Prešičkom in Jernejem Pikalom, ministrom za izobraževanje, znanost in šport, ki je začasno prevzel kulturni resor. Pikalo je poudaril, da bo deloval v dobro kulture, svoje delo pa razume kot začasno opravljanje tekočih poslov, piše v sporočilu.

 

Po današnji primopredaji je Prešiček dejal, da so na ministrstvu v teku številni projekti, ki bodo pomembno prispevali k razvoju področja kulture. Dodal je, da si želi, da bo delo pod novim vodstvom potekalo nemoteno in da se bodo obljube iz koalicijske zaveze uresničile. Prešiček je Pikalu zaželel uspešno delo.

Pikalo pa se je Prešičku uvodoma zahvalil za delo, ki ga je opravil na ministrstvu. Med pomembnimi dosežki je izpostavil tudi rebalans proračuna, ki v letošnjem letu predvideva 30,4 milijona evrov več sredstev za kulturo. Pikalo se je po primopredaji že srečal z direktorji direktoratov in vodji služb na ministrstvu za kulturo, še piše v sporočilu za javnost.

Minister Prešiček, iz vrst SD, je odstop ponudil v nedeljo zvečer. Premier Šarec je v ponedeljek sporočil, da je ponujeni odstop sprejel in že v ponedeljek v DZ posredoval obvestilo, da bo funkcijo začasno opravljal Pikalo, prav tako iz kvote SD. Z obojim se je v torek zvečer seznanil tudi DZ.

Na Prešička so sicer leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika. Šarec je v ponedeljek izrazil željo, da s Prešičkom odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

Predsednik DZ in SD Dejan Židan se je Prešičku v torek zahvalil za sodelovanje. V SD so sicer že v ponedeljek pojasnili, da začenjajo s postopki iskanja novega ministra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine