10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Dejan Kaloh: Zakaj ne ploskati himni Republike Slovenije?

Ali drži podatek, da na uradnih protokolarnih izobraževanjih, ki jih organizira Protokol RS, učijo, da je ploskanje himni Republike Slovenije na uradnih dogodkih in proslavah prepovedano?

 

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z izobraževanji, ki jih organizira Protokol Republike Slovenije in se nanašajo na ploskanje himni Republike Slovenije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V javnosti se vse pogosteje pojavlja vprašanje ali lahko navzoči, ob uradnih dogodkih in proslavah po predvajanju himne Republike Slovenije ploskajo ali ne. V tujini teh vprašanj sploh ni. Praktično ni države, kjer himni nacionalne države, udeleženci uradnih dogodkov ali proslav ne bi ploskali.

Pred dnevi sem tudi sam naletel na tako situacijo, ko je uradna napovedovalka občinske proslave povedala, da se himni Republike Slovenije ne ploska, češ da bi to bila žalitev himne in pa tudi Republike Slovenije.

Te »prepovedi« ploskanja nacionalni himni ne določa prav noben zakon, je pa omenjena gospa na moje dodatno vprašanje dejala, da je bila na protokolarnem izobraževanju, ki ga je organiziral Protokol Republike Slovenije, in da so udeležencem takšno ravnanje priporočili ravno tam.

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:
1. Ali drži podatek, da na uradnih protokolarnih izobraževanjih, ki jih organizira Protokol RS, učijo, da je ploskanje himni Republike Slovenije na uradnih dogodkih in proslavah prepovedano?
2. Če je odgovor pozitiven, prosim za podatek o pravni osnovi za takšno navodilo?
3. Tudi sicer prosim za stališče Vlade Republike Slovenije o tem vprašanju; torej zakaj ne ploskati himni Republike Slovenije?

Zadnje novice

Sorodne vsebine