8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Dejan Kaloh: Za številne ilegalne prestope slovenske meje so odgovorne tudi nevladne organizacije

Ali so pristojni organi odkrivanja že ugotovili, katere so kriminalne združbe in katere so tiste nevladne organizacije, ki omogočajo nezakonit vstop v Slovenijo in posledično zlorabo sistema mednarodne zaščite?

 

Poslanec SDS Dejan Kaloh je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s preprečevanjem zlorab azilnega sistema.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod minister!

V medijih sem zasledil podatek, da velika večina prosilcev za mednarodno zaščito enostavno izgine. Od 2.886 primerov, o katerih prošnjah je ministrstvo za notranje zadeve odločilo, so v 2.372 primerih ustavili postopke. V funkciji ministra, pristojnega za notranje zadeve, ste novembra lani ocenili, da velika večina migrantov prihaja organizirano, s pomočjo kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in dodali: »To je postal posel številka ena v regiji in hkrati naš največji izziv.«

Hkrati pa ne smemo pozabiti tudi na tiste slovenske nevladne organizacije, ki ilegalne migrante seznanjajo o postopkih v zvezi z nezakonitim priseljevanjem in jim tako z zlorabo azilne zakonodaje trasirajo pot v Slovenijo. Na ta način jim za krajši ali daljši čas omogočajo brezplačne počitnice »all inclusive« v naši državi. Teh, skoraj 2.900 lanskih prošenj za mednarodno zaščito to samo potrjuje.

V večini preostalih primerov, ko postopkov zaradi izginotja niso ustavili, je ministrstvo za notranje zadeve prošnje za mednarodno zaščito zavrglo ali zavrnilo. 102 prosilca sta pridobila status mednarodne zaščite. Pravica do mednarodne zaščite se je v Sloveniji skoraj povsem sprevrgla v orodje kriminalnih združb, da pretihotapijo migrante na Zahod s finančno pomočjo slovenske države, ki plačuje nesmiselne postopke in nastanitve.

Da gre za zlorabo azilnega sistema, je neposredno opozorila tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, »da so evropske meje propustne in ne služijo svojemu namenu omejevanja vstopa tistim, ki ne potrebujejo zaščite ali ne izpolnjujejo pogojev za vstop … Takšno stanje ogroža temeljna načela EU, saj so migrantom dovoljeni vstop in gibanje po EU ter izbira države, v kateri zaprosijo za mednarodno zaščito. To prakso, ki jo imenujemo tudi azilni šoping, je treba na vsak način preprečiti. Beseda azil sama po sebi ne bi smela avtomatično na široko odpreti vrat za vstop v EU«.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Katere ukrepe pripravljate za preprečitev nezakonitih prečkanj meje in da se preprečijo tovrstne zlorabe sistema mednarodne zaščite?

2. Ali ocenjujete, da je sedanja ureditev za preprečitev nezakonitih prehajanj meje in zlorab sistema mednarodne zaščite zadostna?

3. Ali so pristojni organi odkrivanja že ugotovili, katere so kriminalne združbe in katere so tiste nevladne organizacije, ki omogočajo nezakonit vstop v Slovenijo in posledično zlorabo sistema mednarodne zaščite?

Zadnje novice

Sorodne vsebine