9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Danijel Krivec za Demokracijo: V strpnem dialogu bomo iskali dobre rešitve z vsemi, ki želijo graditi boljšo Slovenijo

Piše: Metod Berlec

O neuspeli »konstruktivni nezaupnici« smo se pogovarjali z vodjo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijelom Krivcem. Pri tem nas je zanimalo, kako bo dogajanje zadnjih dni vplivalo na delovanje vlade, opozicije in državnega zbora.

DEMOKRACIJA: Gospod Krivec, v ponedeljek smo bili v Državnem zboru Republike Slovenije priča dolgo napovedovanemu glasovanju o t. i. konstruktivni nezaupnici vladi, ki so jo predlagali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS.  Domnevam, da ste veseli, da je končno prišlo do glasovanja, ki ga je t. i. koalicija ustavnega loka tako dolgo napovedovala. Mislim, da so o tem začeli govoriti že lani aprila …

KRIVEC: Veseli smo, da se je situacija razčistila in smo se v državnem zboru končno prešteli. Špekulacije pri vlaganju in umikanju konstruktivne nezaupnice kaže na to, da v levi opoziciji niso resni. Tudi čas, v katerem so vložili nezaupnico, veliko pove o njihovi kredibilnosti, v pustnem času so šeme v prvem planu in resnosti ni. Je pa res, da so maske dokončno padle. V prvem poskusu vložitve nezaupnice so imeli 42 podpisov, v drugo so na glasovanju dobili le 40 glasov. To jasno kaže, da so ljudje in poslanci naveličani njihovega izsiljevanja in rušilnega delovanja.

DEMOKRACIJA: Kako bi ob tem ocenili nastop kandidata za mandatarja Karla Erjavca in na drugi strani predsednika vlade Janeza Janše?

KRIVEC: Predsednik vlade je jasno in argumentirano prikazal dosežke zdajšnje vlade. Njegov nastop je temeljil na dejstvih in bil podkrepljen z argumenti za vsako trditev. Zelo dobro se je videlo, da ve, o čem govori, in za tem tudi stoji.

Na drugi strani je bil nastop Karla Erjavca brez energije in upanja v uspeh nezaupnice. Poskušal je biti všečen in je večino časa posvetil kritiki na račun ukrepov za reševanje koronske krize in nebulozam o rušenju demokracije, vendar povsem brez vsebine in konkretnih dejstev. Kot kandidat za mandatarja pa ni ponudil praktično nobene konkretne rešitve za izzive, ki nas še čakajo.

DEMOKRACIJA: Kako pa vsebinsko ocenjujete razpravo?

KRIVEC: Razprava je bila korektna in v veliki meri brez sovražnega komuniciranja, ki smo ga zadnje čase vajeni iz leve opozicije. Menim, da smo mi v razpravi zelo dobro predstavili, kaj vse je vlada storila za ljudi v 11 mesecih svojega delovanja, in tudi pokazali, v kateri smeri poskuša vlada reševati nastalo situacijo. Z nasprotne strani pa smo poslušali enake očitke, kot jih ves čas skušajo vsiliti večinski mediji brez jasnih argumentov in dokazov. Čeprav se situacija izboljšuje, niso našli ničesar pozitivnega v delovanju vlade.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine