0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Danes začenjajo teči roki za volilna opravila pred evropskimi volitvami

Pred volitvami v Evropski parlament 26. maja danes začenjajo teči roki za izvedbo volilnih opravil. Rok za vložitev kandidatnih list se bo v skladu z njimi iztekel 26. aprila, ko se bo začela tudi uradna predvolilna kampanja.

Organizatorji volilne kampanje bodo morali do 10. aprila odpreti posebne transakcijske račune za njeno financiranje. Državna volilna komisija bo morala seznam potrjenih list kandidatov določiti do 9. maja, do 10. maja pa seznam javno objaviti.

Volivci bodo lahko do 10. maja tudi vpogledali v volilne imenike in zahtevali vpis, če jih ne bo v evidenci volilne pravice, ali popravek, če bodo podatki napačni.

Oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, bodo lahko do 15. maja zahtevali glasovanje po pošti. Na enak način bodo lahko glasovali tudi invalidi.

Predčasno glasovanje bo potekalo od 21. do 23. maja. Javna volilna kampanja se bo končala 24. maja, ko se bo tudi začel volilni molk.

V dneh od 3. do 14. junija bodo ugotavljali končni izid glasovanja ter pripravljali in objavili končni izid volitev v uradnem listu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine