10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Danes skupna nujna seja: Bo Slovenska vojska dobila izjemna pooblastila pri varovanju državne meje?

Zaradi drastičnega povečanega števila nezakonitih prehodov meje ilegalnih migrantov ter zagotavljanja javne varnosti bi morala Slovenska vojska dobiti izjemna pooblastila pri varovanju državne meje.

 

Člani odbora za obrambo ter notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bodo na današnji skupni nujni seje obravnavali predlog poslanske skupine SDS, da je zaradi drastičnega povečanega števila nezakonitih prehodov meje ilegalnih migrantov ter zagotavljanja javne varnosti Slovenski vojski potrebno podeliti izjemna pooblastila pri varovanju državne meje.

Spomnimo. Proti koncu leta 2015 je bila sprejeta novela zakona o obrambi, ki je dopolnila zakon s podlago, da je v izjemnih primerih možno širše angažiranje Slovenske vojske pri izvajanju nalog varovanja državne meje. Z novim 37.a členom je določena možnost, da Državni zbor Republike Slovenije z absolutno večino, na predlog vlade, odloči, da pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo s Policijo pri širšem varovanju državne meje, lahko izvajajo tudi določena pooblastila, ki jih določa omenjena novela. Pripadniki Slovenske vojske lahko v takem primeru opozarjajo, začasno omejijo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pri izvajanju teh pooblastil in nalog tudi za pripadnike Slovenske vojske veljajo enake omejitve in pogoji izvajanja, kot to velja za policiste.

Iz poročila Policije za obdobje od 1. 1. 2019 do 30. 9. 2019 izhaja, da so policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov državne meje. V istem obdobju lani je Policija obravnavala 6.911 ilegalnih prehodov državne meje, tako da se je število glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70,5 %! V letošnjem avgustu je bilo doseženo najvišje mesečno število po množičnih migracijah iz leta 2016.

Ob tem ni odveč spomniti, da je Avstrija ponovno podaljšala uvedbo nadzora na mejah z Madžarsko in s Slovenijo, in sicer je avstrijski notranji minister podaljšanje utemeljil s tem, da je število nezakonitih migrantov še vedno previsoko. Opozoril je tudi na »latentno grožnjo terorizma« zaradi možnega vračanja tujih borcev iz Sirije in Iraka. Ob Avstriji nadzor na notranjih schengenskih mejah že od leta 2015 izvajajo še Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška. Omenjeni ukrep utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, saj da zunanje meje Evropske unije oziroma schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti. Posledično je Slovenija pred velikim varnostnim izzivom, predvsem pa pred nevarnostjo, da bo postala končna točka za številne nezakonite migrante, ki bi v drugačnih okoliščinah svoje končno domovanje iskali v kateri od drugih držav Evropske unije.

Prav tako se drastično slabša varnostna situacija znotraj države. Vlomi, kraje, prometne nesreče celo s smrtnim izidom, lovljenje ilegalnih migrantov … Vse to so realni dogodki, ki so v naši državi danes žal stalnica, naši državljani pa so prestrašeni in se ne počutijo varni.

Ob vsem navedenem je vsekakor utemeljeno, da državni zbor zaradi izjemnih razmer sprejme sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Po našem mnenju to narekujejo varnostne razmere, in sicer zaradi zagotavljanja javne varnosti, učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje in interesov Republike Slovenije.

V poslanski skupini SDS smo tako pripravili naslednja predloga sklepov:

1. Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za notranje zadeve in Vlada RS so dolžni nemudoma sprejeti ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev Republike Slovenije in predlagati sklep o izvajanju pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju zunanje državne meje, kot to določa 37.a člen zakona o obrambi.

2. Odbor za obrambo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozarjata Vlado RS, da je pomoč pri nezakonitem vdoru na ozemlje Republike Slovenije kaznivo dejanje ter da so organi odkrivanja in pregona dolžni ukrepati skladno z zakonom v vseh tovrstnih primerih, ki so dokumentirani v zapisnikih iz zaslišanj ilegalnih migrantov oziroma na druge ustrezne načine.

Vabljeni k spremljanju seje na Nova24TV 2 od 12. ure dalje!

Zadnje novice

Sorodne vsebine