17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Danes romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah; sv. maša bo potekala izven cerkve

Na Svetih Višarjah pri Trbižu se bodo danes že 32. leto zapored srečali Slovenci treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Osrednje slovensko romanje na stičišču slovenskega, romanskega in germanskega sveta bo zaradi pandemije covida-19 tokrat potekalo z nekaterimi posebnostmi, a vsebinsko ne bo okrnjeno.

Prireditev bo tako v celoti potekala na prostem. Organizatorji, Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, udeležencem tudi svetujejo, naj tokrat za vzpon na vrh Svetih Višarij raje izberejo romarsko pešpot kot gondolo.

Tudi letos se bo romanje začelo s predavanjem na prostoru za cerkvijo Višarske Matere Božje. Tokrat bo predaval predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof na temo Sto let upora, obljub in prevar – Koroški Slovenci med samobitnostjo in povezovanjem s celotnim narodnim telesom.

Predavanju bo sledila slovesna sveta maša, ki jo bo letos skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval krški škof Jože Marketz. Po maši pa bo na ploščadi za cerkvijo, ki jo krasijo poslikave Toneta Kralja, krajši kulturni program.

Tako mašo kot kulturni program bosta s petjem in glasbo sooblikovala oktet Fantje z vasi in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji-Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in smučišče. Na tradicionalnem romanju se ob lepem vremenu vsako leto zbere več sto vernikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine