5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Danes predvidoma vložitev interpelacije proti obrambnemu ministru Erjavcu – slednji je ni niti prebral, a kljub temu komentiral, da je neutemeljena

V skladu z napovedjo SDS je pričakovati, da bodo danes v parlamentarni postopek vložili interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca ter jo tudi predstavili javnosti. V zadnjih tednih sicer na Erjavca letijo očitki glede zlorabe vojaške obveščevalne službe pri razrešitvi poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, kar pa Erjavec zavrača, poroča STA.

 

Erjavec je že v sredo premierju Marjanu Šarcu posredoval poročilo v zvezi z očitki pri razrešitvi poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter pojasnila glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Minister vsebine ne razkriva, saj da je tajno, je pa danes pričakovati tudi odziv premierja, ki je interpelacijo označil za pričakovano.

Obrambni minister je odgovor na očitke, ki jih zavrača, poslal tudi komisiji. Ta mu očita nezakonito ravnanje in zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS), ko je slednji naročil, naj preveri informacije, da naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba SV Alenki Ermenc. Erjavec je s poročilom o tem seznanjen, a je tajno in ga ne razkriva. Dejal je že, da je tudi po mnenju stroke OVS ravnala v skladu z zakonom.

Je pa v odzivu na napoved interpelacije ocenil, da je slednja neutemeljena in brez pravne podlage. Prepričan je, da ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito. Tako je zavrnil tudi očitke v zvezi z razrešitvijo Škerbinca, saj da je 5. aprila to storil na predlog Ermenčeve. “Od obstoja SV, vselej so imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve,” je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve.

Erjavec je sicer izgubil zaupanje Sindikata vojakov Slovenije, ki je pozval k interpelaciji. Tako Erjavec kot premier in nekatere stranke pa so bile kritične do sindikata, ki je po njihovem mnenju prekoračil okvire svojega delovanja. Ministrstvo za obrambo pa je sindikatu odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje, ker je pozival politične stranke k vložitvi interpelacije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine