6.9 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Danes obletnica smrti nadškofa Alojza Urana – preberite, kaj je leta 2018 povedal za Demokracijo

Piše: G. B.

Danes mineva leto dni od smrti upokojenega ljubljanskega nadškofa, sicer zelo priljubljenega Alojza Urana. Ob tem smo ponovno objavili intervju, ki smo ga objavili z njim v Demokraciji leta 2018. Tokrat ga objavljamo na novi spletni strani Blagovest.si, ki bo uraden krst doživela čez dva tedna.

Lani na veliko soboto, bilo je 11. aprila, je v bolnišnici umrl upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Zaradi zaostrenih razmer ob epidemiji žal ni bilo mogoče organizirati množičnega pogreba, na mašo zadušnico, kjer bo možna večja udeležba ljudi, pa bo verjetno potrebno počakati vsaj še kakšno leto. Nadškof Uran je bil edini slovenski škof, ki ga je posvetil papež sv. Janez Pavel II. osebno, njegovo služenje Bogu in Cerkvi je bilo zaznamovano s trpljenjem.

Nadškof Alojz Uran se je rodil leta 1945 v Gameljnah pri Ljubljani. Po maturi na bežigrajski gimnaziji se je vpisal v bogoslovno semenišče, leta 1970 je bil posvečen v duhovnika. Sprva je bil tri leta stolni kaplan v Ljubljani, nato pa je v Rimu opravil katehetsko pedagoško specializacijo. Od leta 1977 do 1980 je bil rektor malega semenišča v Ljubljani, od 1980 dalje pa župnik župnije Ljubljana-Šentvid. Konec leta 1992 je bil imenovan za pomožnega škofa v Ljubljani, na praznik Gospodovega razglašenja 6. januarja 1993 ga je papež Janez Pavel II. posvetil v škofa. Decembra 2004 je bil umeščen za ljubljanskega nadškofa. Pet let kasneje se je vodenju škofije odpovedal in odšel v pokoj. Nekaj let je živel v Trstu, leta 2016 se je vrnil v Ljubljano. Prebiva v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, v župniji torej, ki jo je pred škofovskim imenovanjem vodil dvanajst let. Na tem mestu objavljamo intervju, ki smo ga z njim naredili v postnem času leta 2018 za Demokracijo.

Intervju si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine