4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Danes obeležujemo Dan Rudolfa Maistra

Piše: C. R. 

Slovenija danes obeležuje državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Po Sloveniji se bo danes zvrstilo več slovesnosti ob prazniku, ki sicer ni dela prost dan.

Predsednik republike Borut Pahor bo v počastitev državnega praznika danes v predsedniški palači v Ljubljani še zadnjič pripravil dan odprtih vrat, na katerem bo obiskovalce tudi nagovoril, zatem pa bo v počastitev praznika potekala krajša slovesnost. Pahor je v torek na proslavi pred dnevom Rudolfa Maistra v Žireh dejal, da vojaški in politični dosežki generala Maistra neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo, saj bi lahko Slovenci brez njegovih hrabrih odločitev po prvi svetovni vojni ostali brez Štajerske.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo Pahor danes zaradi izjemno velikega zanimanja obiskovalce tokrat sprejel v kar štirih skupinah, ob 11. uri pa se mu bo s slavnostnim nagovorom pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. Predsedniško palačo je sicer v času Pahorjevega mandata obiskalo že skoraj 28.000 obiskovalcev, tudi iz tujine.

Kot običajno ob tovrstnih praznikih, bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske, že dan pred praznikom pa je Pahor v torek nagovoril udeležence na slovesnosti v Žireh, ki se je je udeležil tudi podpredsednik DZ Danijel Krivec.

Medtem ko so v Mariboru Maistrov dan počastili že konec prejšnjega tedna, bo osrednja slovesnost na Štajerskem drevi potekala na Ptuju, ki jo pripravljajo člani Društva general Maister Ptuj v sodelovanju z mestno občino in Zvezo društev general Maister. Ob tej priložnosti bodo v Šolskem centru Ptuj odprli razstavo z naslovom Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister. Udeležence bo tudi na Ptuju nagovorila Lučka Lazarev Šerbec.

Slovesnosti bodo danes potekale tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Kranju in Velenju, pa tudi v Maistrovem rojstnem mestu Kamniku, kjer bo mogoč brezplačen ogled njegove rojstne hiše na Šutni.

General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine