-2 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Danes nadaljevanje seje Ustavne komisije glede predloga ustavnega zakona za zaščito slovenskega premoženja

Ustavna komisija Državnega zbora bo danes nadaljevala razpravo o predlogu Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem NLB ne sme izplačevati zahtevkov iz pravnomočnih sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog. Če bi prišlo do izvršb, bi Slovenija sprožila kompenzacijske ukrepe.

Tako v razpravi na seji komisije za nadzor javnih financ, ki je potekala v zadnjem mesecu kot tudi v mnogih javnih razpravah, smo v Slovenski demokratski stranki poudarili, da kakršnakoli plačila NLB na podlagi sodb hrvaških sodišč glede deviznih vlog varčevalcev nekdanje LB niso v skladu s slovenskim pravnim redom niti v skladu s podpisanimi mednarodnimi pogodbami. Janez Janša je na seji komisije za nadzor javnih financ tudi izpostavil, da v tem trenutku  potrebujemo enotnost, da se predlagani ustavni zakon sprejme.

Naj spomnimo še na to, da se je na seji komisije za nadzor javnih financ tudi izvedelo, da se izplačila NLB na podlagi sodb hrvaških sodišč dogajajo že dalj časa in da je bila vlada Mira Cerarja o vseh dogajanjih obveščena že leta 2015. Na seji komisije za nadzor javnih financ je bilo tudi povedano, da je NLB v nekaj konkretnih primerih prosila za zaščito, ki pa je s strani vlade ali Cerarjeve koalicije ni dobila. »V zadnji fazi postopka je še več tožb, kjer gre za bistveno večje vsote, ki so bile doslej že zarubljene in že plačane,« pa je na novinarski konferenci ob vložitvi zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora o omenjeni problematiki povedal Janez Janša in dodal, da čeprav NLB po ustavnem zakonu iz leta 1994 ni odgovorna za izplačilo omenjenih odškodnin, pa ji zato, ker je banka v državni lasti plačevala nezakonito dosojene odškodnine v milijonskih zneskih in z ustvarjanjem precedensov, sedaj grozi za 430 milijonov evrov odškodnin, kar pa tudi bistveno vpliva na morebitno ceno banke ob njeni prodaji.

Ustavna komisija je sejo 26. marca letos prekinila, saj je odločila, da se ustanovi posebna strokovna skupina, ki bo preučila predlog ustavnega zakona in se do njega opredelila. Strokovna skupina je delo pred nekaj dnevi že zaključila in po poročanju medijev za Ustavno komisijo pripravila stališče, po katerem bi dodatno zaščitili premoženje NLB. Predlaga, da se v ustavni zakon vnese opredelitev t. i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb. Več bo tako znanega na današnjem nadaljevanju seje, ki se bo pričela ob 14. uri. Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine