10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Danes je 1. november, praznik vseh svetih in dan spomina na mrtve

V Katoliški Cerkvi se 1. novembra obhaja slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Dan spomina na mrtve pa je državni praznik in je sekularna različiča praznika vseh svetih, ki ga obeležujemo vsako leto prvega novembra

 V Katoliški Cerkvi 1. novembra obhajajo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih.

“Ta dan bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu, papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.

Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju,” so zapisali na spletni strani Katoliška cerkev. 

STA: Številni bodo na dan spomina na mrtve obiskali grobove bližnjih, osrednja državna slovesnost bo v Ljubljani

Na današnji dan spomina na mrtve se bodo številni odpravili na grobove bližnjih in se poklonili njihovemu spominu. Osrednja državna spominska slovesnost pa bo pred spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani, na kateri bo predsednik republike Borut Pahor v spremstvu državne delegacije položil venec.

Spominske slovesnosti na Kongresnem trgu se bodo udeležili tudi premier Marjan Šarec in predsednika DZ in DS, Dejan Židan in Alojz Kovšca, načelnica Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc in v.d. generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar.

Po slovesnosti bo Šarec položil venec pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo ’91, Židan pa tudi pri spomeniku padlim v NOB, pri Lipi sprave in pri kostnici žrtvam 1. svetovne vojne na ljubljanskih Žalah.

Šarec bo že dopoldne položil venec pred spomenik generalu Rudolfu Maistru v Kamniku, Židan pa pri grobnici na Urhu.

Dan spomina na mrtve, 1. november, je državni praznik in dela prost dan. Za ta dan je značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Praznik, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji po navedbah etnologov ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991.

Zaradi večjega obiska pokopališč bodo danes marsikje veljali posebni prometni režimi. Pričakovati je gnečo in prometne zastoje, zato se moramo na pot odpraviti pravočasno. Hkrati policisti, redarji in upravljavci pokopališč pozivajo k skrbi za varnost imetja. Svetujejo, da v vozilih ne puščamo vrednih predmetov na vidnih mestih.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine