16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Danes dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev

Čebelarska zveza Slovenije oz. javna svetovalna služba v čebelarstvu v sodelovanju s čebelarskimi društvi danes pripravlja dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. Z namenom izobraževanja in informiranja splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva bo vrata obiskovalcem odprlo več kot 90 čebelarskih društev.

 

Kot so sporočili iz čebelarske zveze, bodo obiskovalcem predstavili čebelarsko dejavnost in čebelje pridelke ter poudarili pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane. Od opraševanja je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane.

“Predvsem želimo lokalnim šolam, vrtcem in drugim interesnim združenjem ter širši javnosti predstaviti čebelarsko dejavnost, prikazati postopke pridobivanja medu, saj še vedno veliko ljudi tega ne pozna. Ljudem želimo povedati, da so čebelji pridelki popolnoma naravno živilo, saj jim čebelarji v postopkih pridelave ničesar ne dodajamo niti ne odvzemamo,” so pojasnili.

Svet je sicer lani na pobudo Slovenije prvič obeležil svetovni dan čebel. Tega obeležujemo 20. maja, namenjen pa je osveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo.

Čebele so vse bolj ogrožene, čebelarji pa so ob lanski prvi slovesnosti opozorili, da je treba za vzpostavitev opraševalcem primernega okolja še veliko storiti. Med drugim so pozvali k sajenju medovitih rastlin, vzpostavitvi opraševalcem prijaznega kmetovanja, prepovedi pesticidov, ki škodijo opraševalcem, večji podpori raziskavam, nadzoru nad medom in legalizaciji apiterapije.

V Sloveniji je sicer okoli 11.000 čebelarjev, kar jo uvršča v vrh med članicami EU, a je kljub temu ena najmanjših pridelovalk medu v uniji. Čebelarji s pridelkom medu sicer zadostijo za približno polovico domače porabe. Lani so po ocenah čebelarske zveze pridelali 1750 ton medu. Čebelarji so največ medu pridelali leta 2001, in sicer rekordnih 2550 ton, najmanj pa leta 2014, ko ga je bilo le 471 ton.

Zadnje novice

Sorodne vsebine