31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Danes bo potekal “Dan brez avtomobila” kot vrhunec evropskega tedna mobilnosti

Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.

Največ dogodkov je bilo načrtovanih v prestolnici, kjer bo danes, na dan brez avtomobila, med 8. in 15. uro za ves promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto, vožnja z mestnimi avtobusi LPP pa bo brezplačna. Prav tako bo brezplačna uporaba parkirišč P+R (P+R Dolgi most, Barje, Stožice, Ježica in Studenec).

Ob dnevu brez avtomobila bo na Slovenski cesti in drugih tipičnih lokacijah v središču mesta potekala vrsta kratkotrajnih informativnih meritev hrupa, predstavljeno pa bo tudi delovanje merilnika hrupa.

Posamezniki in manjše skupine se lahko podrobneje seznanijo s potekom meritev onesnaženosti zraka v okviru dneva odprtih vrat na merilni postaji okoljskega merilnega sistema Ljubljana-Center, kjer bo tudi priložnost za pogovor o vzrokih onesnaženega zraka, dejanskemu stanju in trendih ter o ukrepih za izboljšanje stanja.

Nekateri javni zavodi s področja kulture, med drugim Lutkovno gledališče, Mestni muzej, Galerija Jakopič, Plečnikova hiša in Ljubljanski grad bodo kolesarjem, ki bodo pri blagajni pokazali kolesarsko čelado, omogočili brezplačen vstop na določene predstave oz. prireditve.

V galeriji DobraVaga se iniciativi pridružujejo s popustom pri nakupu umetniških del in umetniških publikacij, v Kinodvoru pa ob nakupu vstopnice ponujajo posebno darilo.

Številni dogodki, med drugim srečanje ekoloških vozil ter predstavitev tehnologij, mobilni servis koles in predstavitve na stojnicah, pa so zaradi slabega vremena odpovedani.

V nekaterih mestih, na primer v Mariboru, Velenju, Logatcu in v Brežicah, so dan brez avtomobila imeli že v petek oz. v četrtek. V Mariboru je bil v petek potniški promet na vseh linijah mestnega avtobusa brezplačen, na Trgu svobode pa so potekale številne prireditve, delavnice ter dogodki za otroke, bogat program pa so pripravili tudi v Velenju in Logatcu. V Brežicah so dan brez avtomobila pripravili že v četrtek.

Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je bila Združuj in učinkovito potuj, njen namen pa je bil spodbuditi ljudi, da bi na vsakodnevnih poteh kombinirali več okolju prijaznih načinov premikanja.

V letošnjem, 17. evropskem tednu mobilnosti, je sodelovalo več kot 2400 mest po Evropi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine