18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Dan promocije Evropske unije v Ivančni Gorici: “Smo Evropejci in skupaj moramo združiti moči, da se dediščina naših prednikov ohranja.”

Evropa temelji na različnosti, a je hkrati razvila svojo lastno kulturno bit. Evropski projekti predstavljajo vezivo, ki nas v Evropi povezuje. Evropsko zvezo kot projekt miru, gospodarstva, človekovih pravic in pravne države danes ogrožajo levičarski in desničarski ekstremisti, zato je pomembno, da se vsi udeležimo evropskih volitev in poskrbimo, da bo evropska ladja še naprej plula v vodah miru.

 

V soboto, 16. marca 2019, je bila v Ivančni Gorici, ki v letu 2019 sodeluje v več evropskih projektih, podprtih s strani programa “Evropa za državljane”, Evropska tržnica “EU Market”, ki sta jo na povabilo župana obiskala tudi evropska poslanca iz vrst SDS. Tokratni dogodek je bil predstavitev projektov CROSSOVER in KNOTS in je gostil predstavnike 22 delegacij iz 15 držav EU.

Evropska poslanka Patricija Šulin je v svojem nagovoru najprej poudarila, da občina s tem dogodkom dokazuje, da se zaveda, kaj EU pomeni za vse nas. “Velikokrat dobimo vprašanje, v kakšni Evropi si želimo živeti. Zagotovo si še naprej želimo živeti v Evropi miru in priložnosti za vse nas, še posebej s poudarkom na priložnostih, ki jih moramo dati mladim,” je prepričana, s tem pa misli na ukrepe na vseh ravneh, tako na evropski kot državni in ne nazadnje tudi občinski.

Mladim je treba zagotoviti boljše pogoje za začetek življenja, za ustvarjanje družine, kajti tako Evropa kot tudi Slovenija imata nekoliko staro prebivalstvo, prirasta, rodnosti pa je veliko premalo, če želimo, da bi se prebivalstvo ohranilo v vsaj takšnem obsegu, kot ga imamo sedaj.

“Slovenija je s svojim članstvom v Evropski uniji s 1. majem leta 2004 zakorakala v zelo pomembne vode in projekte ter stopila na trg s 500 milijoni prebivalcev,” je dejala Šulinova in poudarila, da se nam kot državi ponujajo številne priložnosti glede črpanja evropskih sredstev, ki jih občina Ivančna Gorica zelo dobro izkorišča. Ob tem je še dodala, da so slovenski evropski poslanci v Evropskem parlamentu močan glas naše države in se zelo trudijo, da delajo za dobrobit naših državljanov in naše države.

“Države članice smo združene v različnosti in še naprej moramo skrbeti, da ohranjamo našo kulturno dediščino, ohraniti moramo naše vrednote. Smo Evropejci in skupaj moramo združiti moči, da se dediščina naših prednikov ohranja,” je prepričana poslanka, ki je ob tem še spomnila, da smo v neposredni bližini Muljave, kjer se je rodil pisatelj Josip Jurčič, ki je pisal v slovenskem jeziku. Slovenski jezik je danes eden izmed enakopravnih jezikov Evropske unije. “Vse to je na nas, da ohranjamo za naše prihodnje rodove,” je še dodala Šulinova.

“Evropsko unijo v zadnjih letih ogrožajo tisti, ki želijo, da ta evropska zveza razpade, tako na levi kot na desni strani imamo ekstremiste, populiste, ki govorijo proti projektu Evropske unije, ki je projekt miru, gospodarstva, človekovih pravic, pravne države. Da bi to ustavili, vas vabim na evropske volitve,” je ob koncu še dejala Patricija Šulin, to pa zato, da bo evropska ladja še naprej plula v vodah miru.

Dr. Milan Zver je uvodoma poudaril, da Evropa veliko vlaga v materialno infrastrukturo držav članic. “V vaši občini lahko vidimo veliko zgrajenega s pomočjo EU, praktično v vsaki vasi lahko vidite kakšno tablo ‘zgrajeno s pomočjo EU’,” je spomnil. Evropska unija je nastala na podlagi sodelovanja pri pridobivanju premoga in jekla, šlo je tudi za nadzorovanje oboroževalne tekme, da ne prišlo do kakega zgodovinskega kolapsa. Vendar je sčasoma preraščala vse bolj tudi v trdno kulturno entiteto. “Temelji na različnosti, imamo različne kulture, različne jezike, vendar je Evropa razvila tudi lastno kulturno bit,” je prepričan dr. Zver, ki ob tem dodaja, da ravno takšni programi, kot so bili predstavljeni v Ivančni Gorici, in tudi program Erasmus+ predstavljajo to najbolj zanesljivo vezivo, ki nas v Evropi povezuje.

“Erasmus+ danes združuje mnogo programov, od mladine, športa, tudi mobilnosti odraslih. Erasmus je star 32 let, na milijone in milijone Evropejcev je šlo v tujino, se izobraževalo in se vrnilo nazaj domov. Raziskave kažejo, da so tisti, ki se udeležijo Erasmusa, bolj vključeni v družbo, celo na volitve gredo pogosteje in bolj so uspešni pri iskanju dela,” pravi dr. Milan Zver. Ob tem je dodal še dobro novico, da je pred dvema tednoma odbor za kulturo Evropskega parlamenta sprejel njegovo poročilo, ki predvideva trikratno povečanje sredstev za programe Erasmus+, s 15 na 45 milijard evrov.
“Tako imenovani mehki programi Evropske unije močno poudarjajo evropsko dimenzijo, ki nikakor ni v nasprotju z nacionalno dimenzijo. Tisti mladi, ki gredo študirat ali na delovno prakso v tujino, so po navadi še bolj nacionalno zavedni in ponosni in prav je tako,” je prepričan dr. Zver. Imajo pa omenjeni tudi izjemno veliko vlogo pri prepričevanju svojih vrstnikov, da se udeležijo volitev. Slovenski mladi so namreč veliko bolj evroskeptični kot njihovi vrstniki po Evropi, a je evropski poslanec Milan Zver prepričan, da je prišel čas, da to zadevo obrnemo in da se bodo mladi množično udeležili volitev 26. maja letos.

Spregovoril je tudi gostitelj dogodka, župan Občine Ivančna Gorica in državni svetnik Dušan Strnad, ki je izrazil hvaležnost vsem, ki pripravljajo dva evropska projekta in so občino Ivančna Gorica sprejeli medse: “S svojo udeležbo na današnjem dogodku in z obiskom v teh dneh ste pokazali, da smo Evropejci res ena družina, da se učimo en od drugega, se povezujemo, sodelujemo in to je največ, kar lahko s takimi srečanji dosežemo.”

Župan Strnad je prepričan, da ni nobene potrebe, da dvomimo o tem, ali je bila odločitev o vključitvi v EU pravilna ali ne. “Na vsakem koraku se to pozna, tudi v občini ne bi mogli narediti tako hitrih korakov v razvoju brez pomoči EU, in to je tisto, kar se kaže na vsakem koraku. To, kar nam EU ponuja še zraven, pa so priložnosti za našo mladino, za izmenjavo izkušenj, nova delovna mesta, priložnosti, ki jih ponuja širok evropski trg, to je to, kar smo vsi od EU pričakovali in kar, sem prepričan, smo že dosegli. Seveda pa so še izzivi in priložnosti, ki jih moramo skupaj premagati,” je še dejal.

Izrazil je veliko hvaležnost, da sta dogodku prisostvovala tudi evropska poslanca Patricija Šulin in dr. Milan Zver, ki se po županovih besedah od samega začetka zavzemata, da bi bila Slovenija enakopraven partner, in s svojim delom prispevata, da to dejansko tudi je. “Prepričan sem, da bosta poskrbela, da bo to tako tudi v prihodnje, vsi skupaj se moramo potruditi, da Evropo prenesemo do naših ljudi, da prenesemo ozaveščanje, da je treba iti na volitve, se odločiti in se potruditi kot v vsaki družini, da bo Evropa uspešna tudi v prihodnje.”

Župan je strnil, da bo Ivančna Gorica gotovo prispevala k temu, da bomo dosegli cilje, ki smo si jih zastavili. Vsem je zaželel prijetno bivanje v svoji občini in jih povabil, da se še kdaj vrnejo s svojimi prijatelji in družinami, ter obljubil, da jih bodo vedno pričakali kot dobri gostitelji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine