16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Damir Črnčec prijavljen Komisiji za preprečevanje korupcije RS

»Neprijava lobističnih stikov sodi med enega najpomembnejših korupcijskih tveganj,« je zapisano v anonimni prijavi, ki smo jo prejeli na uredništvo.

Naznanilo Komisiji za preprečevanje korupcije RS objavljamo v celoti:

»Kot je razvidno iz medijskih objav, je državni sekretar za nacionalno varnost dr. Damir Črnčec opravil več rednih in pogostih obiskov oziroma srečanj, včasih tudi večkrat tedensko, s Tomažem Lovšetom, znanim lobistom in poslovnežem, ki se ga povezuje s pomembnimi poslovnimi projekti in ki uradno živi v ZDA. Portal Požareport je v zvezi s tem 4.2.2020 objavil fotografije, na katerih je posnet Damir Črnčec na lokaciji Hacquetova 8 – 21. novembra 2019 ob 19. uri in 20 minut. To je lokacija, kjer ima stanovanje omenjeni Tomaž Lovše (Hacquetova ulica 8, Ljubljana), ki je sicer pisano na Anito Lovše, soprogo Tomaža Lovšeta. Po poročanju Požareporta to ni bil edini obisk državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri Tomažu Lovšetu. Črnčec in Lovše sta se dobivala zelo pogosto, vedno ob večernih ali nočnih urah in vedno je državni sekretar Črnčec prihajal k Lovšetu domov.

Srečanj z lobistom Tomažem Lovšetom državni sekretar dr. Damir Črnčec ni prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije, kar je razvidno tudi iz podatkov na Erarju, čeprav bi jih po zakonu moral. S takšnim ravnanjem je dr. Damir Črnčec storil kaznivo dejanje, saj Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije od vseh funkcionarjev, visokih uradnikov in javnih uslužbencev zahteva, da komisiji poročajo o vsakem lobističnem stiku z lobistom. Na osnovi iz medijev predočenih dejstev lahko utemeljeno ugotavljamo, da je dr. Damir Črnčec storil kršitev dolžnega ravnanja. Neprijavljane lobističnih stikov sodi med enega najpomembnejših korupcijskih tveganj. Glede na dejstvo, da se dr. Damirja Črnčeca omenja kot enega najpomembnejših sodelavcev predsednika vlade in da po naravi svoje funkcije državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Republike Slovenije odloča o pomembnih zadevah, ki so predmet uveljavljanja različnih političnih, ekonomskih, finančnih in drugih interesov, je opisano ravnanje oziroma odsotnost poročanja  ter popolno ignoriranje zakonskih obveznosti več kot nedopustno.

Zato podajamo prijavo sumov lobističnih stikov, ki niso bili prijavljeni, saj menimo, da obstajajo jasni in nedvoumni dokazi kršitev, ki ustrezajo kazenskim določbam Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ter pozivamo Komisijo za preprečevanje korupcije, da se do ravnanje državnega sekretarja dr. Damirja Črnčeca  opredeli ter izreče ustrezne sankcije.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine