8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Črpanje evropskih sredstev je v tem trenutku katastrofalno

Vlada Marjana Šarca naj v roku 30 dni pripravi načrt pospešitve črpanja sredstev evropske kohezijske politike in ga predstavi Državnemu zboru RS.

Članice in člani odbora za zadeve Evropske unije bodo na današnji nujni seji obravnavali priporočilo v zvezi z črpanjem evropskih kohezijskih sredstev finančne perspektive 2014–2020, ki smo ga pripravili v poslanski skupini SDS.

Slovenija ima v obstoječi finančni perspektivi na voljo od 3,1 do 3,2 milijarde evrov, od tega je za Zahodno Slovenijo na voljo okoli 850 milijonov evrov, za Vzhodno Slovenijo pa okoli 1,3, milijarde evrov. In če pogledamo uradne podatke, lahko vidimo, da je bilo črpanje evropskih sredstev v zadnjih petih letih katastrofalno. Na dan, 30. 9. 2018, je bilo Sloveniji dodeljenih okoli 2,1 milijarde evrov, pogodbeno vezanih je nekaj čez 2 milijardi evrov, izplačil iz proračuna je bilo za okoli 5 milijard evrov, Slovenija pa je z zahtevki za povračila iz evropskega proračuna zahtevala zgolj 10 % sredstev, kar pomeni nekaj čez 300 milijonov.

Na katastrofalno črpanje evropskih sredstev je opozoril  tudi član evropskega Računskega sodišča Samo Jereb, ki je ob predaji letnega poročila Računskega sodišča predsedniku državnega zbora opozoril, da je Slovenija ena od desetih držav, ki lani, to je v četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvirja, ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

V poslanski skupini SDS smo že v preteklem mandatu državnega zbora sklicali kar nekaj sej odborov, postavili smo tudi številna poslanska vprašanja, saj se zavedamo, da so evropska sredstva naša edina razvojna sredstva, ki so pomembna ne le za državo, ampak tudi za lokalne skupnosti. Osnovni namen evropskih sredstev je ravno ta, da zmanjšamo razlike med razvitostjo posameznih regij in če črpanje ne bo optimalno, si lahko obetamo še večje razlike med regijami.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko med v zvezi s črpanjem evropskih sredstev drugim izpostavlja, da ima Slovenija danes še status države neto prejemnice, vendar pa smo od vseh neto prejemnic najslabši. Prav zato se nam lahko hitro zgodi, da bomo ta status izgubili, »kar bi bila katastrofa za državo, saj bi potem morali v evropski proračun plačevati več, kot bi iz njega dobili.«

V SDS smo zato prepričani, da bi moralo biti črpanje evropskih sredstev prioriteta celotne vlade, vlada bi tako morala biti na tem področju sposobna medresorskega dogovora.

V poslanski skupini SDS smo zaradi vsega navedenega pripravili priporočilo, v katerem vladi Marjana Šarca predlagamo, da v roku 30 dni pripravi načrt pospešitve črpanja sredstev evropske kohezijske politike in ga predstavi Državnemu zboru RS.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa nujne seje odbora na TV Slovenija 3, ki se bo pričela 15 minut  po koncu prve seje istega odbora. Slednja se bo pričela ob 14. uri.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine