19.5 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Črna prihodnost: V tovarni Lek na Prevaljah so ustavili nove investicije, Novartis pa seli proizvodnjo v Avstrijo in Indijo!

Zaposlene v Lekovem obratu na Prevaljah je danes zjutraj pričakala slaba novica. Ob 7:30 zjutraj so se morali pred obratom zbrati vsi zaposleni, celo tisti, ki so na bolniški ali porodniški. Novica je bila samo ena, Novartis zapira Lekov obrat in seli proizvodnjo v Avstrijo, kjer imajo višje plače, a se jim poteza, kot kaže, vseeno bolj izplača, saj je Slovenija znana kot neugodno poslovno okolje z visokimi davki, prispevki in birokratskimi ovirami. Novico je zaposlenim sporočil predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, ki ga je Lekov upravni odbor na čelo podjetja nastavil z začetkom septembra 2019.

 

Da se v prevaljskem obratu obetajo hudi časi je bilo slutiti vse odkar so spomladi prenehali s proizvodnjo ko-amoksliklava za tržišče ZDA, kar je po besedah našega anonimnega vira predstavljalo okoli 30 odstotkov celotne proizvodnje prevaljskega obrata.

Novica o ukinitvi proizvodnih linij za ameriški trg je prišla kmalu po uradni naznanitvi, da Lek ne bo širil proizvodnje na Prevaljah.

Novartis začel z razkosavanjem Leka
Kakor nam je zaupal vir, ki bo do nadaljnjega ostal anonimen, so vodilni v Leku že vsaj dve leti vedeli kaj se jim obeta. Namreč celotno proizvodnjo ko-amoksiklava bodo sprva preselili v Kundl v Avstriji, zatem pa v Indijo, zaradi česar naj bi Novartis v Lek sploh pripeljal “svojega človeka iz Indije”.

Predsednik uprave Leka ter predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo (foto: STA)

V Prevaljah bodo sledila odpuščanja, celoten obrat pa naj bi vsaj za zdaj preoblikovali v Novartisov operativni center za Evropo, v katerem bo ostalo zaposlenih okoli sto visoko izobraženih. Trenutno je v obratu na Prevaljah 250 stalno zaposlenih in 100 agencijskih delavcev.

Vodilni so obljubljali možnost dodatnih izobraževanj, a grenak okus ostaja. Okoli 50 zaposlenih v prevalskem obratu naj bi lahko zaposlila tovarna akumulatorskih baterij TAB s sedežem v Mežici, ki naj bi tovarno na Prevaljah po možnosti tudi odkupilo.

Proizvodnja se seli v Indijo
Obrat v Prevaljah je bil ločen od ostale Lekove proizvodnje. Ukvarjali so se izključno s proizvodnjo ko-amoksiklava. A med zaposlenimi vlada prepričanje, da je kriva predraga država. “Previsoki davki so tisto zaradi česar tuji vlagatelji nimajo interesa, da bi ostali v Sloveniji.”

Zaposleni v Lekovem obratu na Prevaljah (foto: STA)

“Če pogledamo Avstrijo, imajo tam višje plače, pa se jim vseeno splača seliti proizvodnjo v Avstrijo,” je komentiral odločitev Novartisa naš vir.

Vodilni v Leku vedeli kaj se pripravlja že dve leti
Ravno tako naj bi bili presenečeni v Krki, ki so s strani Leka pred časom dobili zagotovila, da nameravajo ostati v proizvodnji na Prevaljah. Krka je namreč razmišljala o nakupu Lekovega obrata v Prevaljah, a so se zaradi Lekovih zagotovil raje odločili za gradnjo na Dolenjskem.

Največji krivec pri vsem skupaj pa so vodilni v Leku, ki so skoraj dve leti vedeli kaj se dogaja in kakšne načrte ima Novartis, pa so o vsem skupaj samo molčali. Zdaj pa lahko spremljamo, kako farmacevtski velikan počasi trga Lek na koščke, proizvodnjo seli v Indijo, patenti z zdravili bodo počasi šli v Švico, dokler od nekoč velikega Leka ne bo ostala samo še prazna lupina.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine