21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Čisto blizu meje s Slovenijo odkrito novo komunistično morišče! Med več kot 800 žrtvami tudi ranjenci in redovnice!

Iz jame Jazovka na žumberški strani Gorjancev, blizu meje s Slovenijo (na slovenski strani je Javorovica, najvišja vas v občini Šentjernej), so izkopali posmrtne ostanke najmanj 814 oseb, število pobitih žrtev množičnega poboja med drugo svetovno vojno in po njej pa še ugotavljajo na osnovi preštevanja golenskih kosti.

 

Hrvaško ministrstvo za veterane je včeraj sporočilo, da so od ponedeljka do petka, od 13. do 17. julija 2020, izvajali zahtevne terenske aktivnosti na območju občine Žumberak. Te so vključevale tudi speleološke raziskave in ekshumacijo posmrtnih ostankov iz jame Jazovka.

Ekshumacija žrtev povojnih pobojev se je začela 13. julija letos, v tednu dni so poleg ostankov žrtev našli tudi številne predmete, ki so jih uporabljali pri pomoru ljudi. Našli so tudi nekaj škornjev, za katere menijo, da pripadajo partizanom, ki so nasprotovali pobojem.

Žrtve iz Jazovke naj bi bili večinoma ujeti pripadniki hrvaških domobranskih enot, med katerimi so bili tudi ranjenci in medicinsko osebje, vključno z nunami, navaja Večernji list, ki se sklicuje na vire iz hrvaškega ministrstva za veterane.

Časnik dodaja, da so pripadnike vojaških enot nekdanje Neodvisne države Hrvaške partizani ujeli v treh zagrebških bolnišnicah maja 1945 in jih nato prepeljali do Jazovke ter tam umorili. Pred tem naj bi v Jazovki končali tudi partizanski ujetniki po zmagi nad ustaši in domobranci v boju za žumberško vas Krašić januarja 1943. Posmrtne ostanke iz Jazovke bodo zdaj prepeljali v Zavod za sodno medicino in kriminalistiko v Zagrebu, kjer bodo izvedli antropološko obdelavo.

Temu bo sledil dostojen pokop, o lokaciji skupnega groba pa se bodo še dogovorili. V vsakem primeru jih bodo pokopali na dostojen način, navajajo na Hrvaškem.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine