7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Čisti dobiček Skupine Gen-I lani prvič presegel 15 milijonov evrov

Energetska Skupina Gen-I je lani tretje leto zapored ustvarila več kot 2,2 milijarde evrov prihodka, njen čisti dobiček pa je prvič v zgodovini presegel 15 milijonov evrov, medtem ko je njen čisti poslovni izid predlani dosegel nekaj več kot 12,9 milijona evrov. Skupina Gen-I je lani prodala rekordnih 83,4 teravatne ure električne energije.

Skupina Gen-I je ob rasti poslovanja, denarnega toka in bruto marže lani še izboljšala finančno sliko, je v nagovoru, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, ob današnji objavi letnega poročila za lani ocenil predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

Po njegovih besedah je skupina lani zniževala zadolženost. Kapitalsko se je krepila in ustvarila dodano vrednost za lastnike. Uživa tudi veliko zaupanje finančnih trgov, njen donos na kapital je tretje leto zapored je presegal 16 odstotkov. Med drugim je bila uspešna pri izdaji komercialnih zapisov v višini 25 milijonov evrov.

Skupina Gen-I posluje na 22 trgih, njena podjetja pa delujejo v 14 državah. Skupina ohranja vodilni položaj v Sloveniji, saj kot prvi neodvisni ponudnik dobavlja električno energijo in zemeljski plin 41 odstotkom gospodinjskih odjemalcev.

Golob je ob tem napovedal, da se bo skupina v prihodnjih letih celovito preobrazila na poslovni, kapitalsko-finančni in lastniški ravni. Njena organizacijska struktura bo sicer še naprej temeljila na trgovanju, dobavi energije in razvoju energetskih storitev.

“Usmeritev v zelene tehnologije, ki ji že danes sledimo, bomo nadgradili z digitalizacijo poslovanja in uporabo najnaprednejših tehnologij za obdelovanje velikih količin podatkov,” je napovedal Golob. Postati nameravajo vodilni ponudnik inovativnih izdelkov in storitev na evropskem energetskem trgu. Odjemalcem bodo zagotavljali storitve, ki bodo omogočale zeleno preobrazbo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine