4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Četudi se je pogodbeno razmerje med Ukomom in STA končalo, je direktor Veselinovič vnovič na UKOM naslovil račun v višini 169 tisoč evrov!

Piše: Nina Žoher

“Slovenska tiskovna agencija (STA) že 31 dni čaka na plačilo Vlade RS za opravljeno javno službo. Do 30. obletnice STA manjka še 65 dni. Jo bo tudi dočakala?,” je napis, ki ga je mogoče danes prebrati uradni strani STA. Sagi STA in Ukoma ni videti konca. Kljub temu, da se poskuša v javnosti s pomočjo osrednjih medijev ustvariti vtis, da se je vlada skupaj z Ukomom spravila na STA, je dejstvo, da se vse skupaj dogaja, ker direktor STA Bojan Veselinovič preprosto ne želi poslati zahtevanih dokumentov na podlagi katere bi bilo mogoče izplačilo. S tem se povsem po nepotrebnem ogroža delovanje agencije in zaposlenih. 

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je dne 27. januarja 2021 izpolnil vse obveznosti do STA v skladu s pogodbo za opravljanje javne službe. Ne glede na izpolnitev vseh obveznosti iz pogodbe, ki sta jo podpisala nekdanja direktorica Ukoma in sedanji direktor STA Bojan Veselinovič, pa slednji vse do danes ni poslal zahtevanih dokumentov, ki bi jih moral v skladu s podpisanimi obveznostmi iz pogodbe.

V mesecu februarju je sicer na Ukom prišel tudi dopis novinarjev STA, da so njihove plače ostale enake, kot so bile pred prihodom Veselinoviča na agencijo leta 2009, in sicer med 1200 in 1300 evrov. Hkrati s tem podatkom je v javnost prišel še podatek, da posamezne honorarne sodelavce direktor Veselinovič plačuje po 5 evrov na prispevek. Ob dejstvu, da STA za direktorja Veselinoviča plačuje približno 8 tisoč evrov na mesec, je tovrstno plačevanje novinarjev, če so podatki točni, nesprejemljivo in tudi zavrženo, poudarjajo pri Ukomu. Ker pa direktor STA ni posredoval zahtevane dokumentacije, zadeve žal sploh ni bilo mogoče preveriti.

Ob tem je vredno spomniti na besede odvetnika in člana nadzornega sveta STA Radovana Cerjaka, ki je za Nova24TV povedal, da ima vse od nastopa članstva v nadzornem svetu STA občutek onemogočanja nadzora. “Ko sem včasih zahteval določene dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do teh ne bi mogel priti. Za primer vam lahko povem, da sem nekoč zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja družbe, g. Veselinoviča. Ta pogodba nam je bila izročena na seji nadzornega sveta, po minuti, dveh vpogleda mi je že bila izpuljena iz rok. Podobno se je zgodilo s cenikom.” Cerjak je poudaril, da na takšen način nadzora ni moč opravljati.

Direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: STA)

 

Pogodbeno razmerje med Ukomom in STA se je končalo
To, da je Ukom “predstavnik ustanovitelja” je jasno razvidno iz pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020, direktor STA Veselinovič pa se je s tem dejstvom strinjal, ko je od Ukoma prejemal denar. Zanimivo je, da se ni s tem dejstvom strinjal, ko bi moral uradu izročiti finančno dokumentacijo. Z zadnjim plačilom se je tako kakršno koli pogodbeno razmerje med Ukomom in STA končalo, zato se zdi skoraj neverjetno, da je direktor STA Veselinovič za dejavnosti, ki jih je opravljal v februarju, na vladni urad za komuniciranje vnovič poslal račun v višini 169 tisoč evrov.

Ob tem je potrebno poudariti, da Ukom nima nobene pravne osnove na podlagi katere bi lahko plačeval račune, ki mu jih pošiljajo podjetja s katerimi nima urejenega pogodbenega razmerja. Sedaj je več kot jasno, da direktor Veselinović ne glede na situacijo in pojasnila ne želi predati dokumentacije, ki bi razrešila številna vprašanja in s podpisom nove pogodbe omogočila normalno poslovanje agencije. Še več, na spletni strani očitno javnosti sporoča, da želi v naslednjih dveh mesecih ukiniti agencijo. Na Ukomu pričakujejo, da bo nadzorni svet STA nemudoma ukrepal v skladu s svojimi pooblastili in odgovornostjo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine