19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Černač na obisku v Poljanski dolini: Za učinkovitejše in ustreznejše črpanje evropskih sredstev

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvone Černač je v nizu delovnih obiskov slovenskih občin danes obiskal Poljansko dolino. Kot je povedal, ga občine opozarjajo na preveč zapleten in zbirokratiziran sistem izvajanja evropske kohezijske politike ter podajajo predloge za sofinanciranje dejanskih potreb občin.

Minister je pojasnil, da so obiski namenjeni temu, da iz ust županov in tistih, ki so neposredno vsakodnevno vpeti v izvajanje evropske kohezijske politike, slišijo prednosti in slabosti, ki so jih zaznali v okviru iztekajoče se finančne perspektive, ter da si izmenjajo poglede za naprej.

Obiski po Sloveniji so pokazali, da je največ pripomb in očitkov županov na preveč zapleten in zbirokratiziran sistem izvajanja evropske kohezijske politike. Želijo si tudi, da bi bilo v prihodnje mogoče ta sredstva koristiti tudi za tiste potrebe, ki jih lokalne skupnosti dejansko imajo, pa doslej niso bile prepoznane kot potrebe na ravni države in EU.

To so denimo manjši kanalizacijski sistemi, ki jih sedaj ni mogoče financirati z evropskim denarjem, podpora nekaterim turističnim produktom in vlaganja v zmogljivosti za oskrbo starostnikov. “Naša usmeritev je, da je treba upoštevati specifike držav članic,” je izpostavil Černač.

Njegovo izhodišče je tudi, da je treba postopke in pravila, ki so predpisana na ravni države, poenostaviti in zmanjšati število ravni odločanja ter vnaprej oblikovati jasna navodila, ki bodo veljala celotno finančno perspektivo. Hkrati pa tudi izboljšati komunikacijo med tistimi, ki sredstva na različnih ravneh koristijo ter tistimi, ki so upravljavci teh sredstev.

Kot je povedal minister, je v bilo v teh dneh veliko govora tudi o tem, ali je bolj primerno v naslednji perspektivi kohezijsko politiko izvajati preko enega enotnega programa ali dveh. “Govorili smo veliko o tem, kaj narediti, glede na to, da bo v naslednji perspektivi manj sredstev za zahodno kohezijsko regijo, kjer nista samo Ljubljana in Obala, ki sta nadpovprečno razviti območji, ampak tudi številne druge občine, ki niso tako razvite in ta sredstva nujno potrebujejo,” je pojasnil.

Dejal je, da obstaja nekaj idej in da bo v roku meseca dni padla odločitev glede bodoče sheme izvajanja operativnega programa, za katero si Černač želi, da bi svoje stališče podal tudi pristojni parlamentarni odbor. “Do konca leta je v načrtu, da celotno programsko shemo pripravimo, da bo Slovenija pripravljena za naslednjo finančno perspektivo,” je poudaril.

Danes se je minister srečal z žirovskim županom Janezom Žakljem in županom Občine Gorenja vas – Poljane Milanom Čadežem, s katerim sta si skupaj ogledala tudi območje Kopačnice, kjer se bo predvidoma prihodnje leto začela gradnja novega glamping centra. Kot je ocenil Černač, gre za turistični projekt, ki je skladen z usmeritvijo Slovenije v sonaravni turizem, po katerem je tudi vse več povpraševanja.

Čadež pa je ministru predstavil projekte, ki si jih je zastavila občina in za uresničitev katerih bi bila potrebna dodatna sredstva. “Ministru smo predstavili celovito zgodbo dvorca na Visokem, celovito zgodbo Rupnikove linije, celovito ureditev centra Poljan in novogradnjo podružnične šole v Javorjah,” je povedal Čadež.

Zadnje novice

Sorodne vsebine