9.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Cerar prejel donacijo od hrvaškega tajkuna, računsko sodišče ugotovilo vrsto nepravilnosti

SMC, ki jo vodi Miro Cerar, se je v svojem kratkem delovanju, stranko so ustanovili 2. junija 2014, tik pred takratnimi državnozborskimi volitvami, že večkrat soočila z nepravilnostmi v svojem finančnem poslovanju. To je leta 2016 potrdilo tudi Računsko sodišče RS, hkrati pa smo v medijih razkrili, da je hrvaški državljan Branko Roglić, častni konzul Republike Slovenije na Hrvaškem, pred volitvami leta 2014 stranki Mira Cerarja nakazal denar. Slednje je bilo v nasprotju z zakonodajo.

Roglić velja za hrvaškega milijarderja, zgodba o donaciji pa bi poniknila v pozabo, če donacije Roglić javnosti ne bi sam razkril. V SMC so se po razkritju sprenevedali, Roglić pa nato nakazanega zneska ni želel več razkriti. Zatajila je tudi slovenska policija, ki nakazil hrvaškega tajkuna sploh ni preverjala. Roglić, ki je znan tudi kot velik zagovornik Cerarja in njegovega načina vodenja, v lasti podjetje Orbico, ki predstavlja največje podjetje za distribucijo v regiji, ki na trgu ponuja uveljavljene prestižne znamke, kot so Milka, Marlboro in Griotte. Podjetja imajo preko 80 milijonov evrov prihodkov, hkrati so lastniki najmanj dveh hotelov in 15 starejših prenovljenih dalmatinskih hiš, pa tudi 31 jaht. Roglić je sicer vse doslej veljal za velikega Cerarjevega podpornika.
Miro Cerar o tem ne govori, tako kot molči o tem, da je Računsko sodišče RS naredilo revizijo poslovanja SMC za volilno leto 2014. Revizorji so ugotovili, da je SMC pred prejšnjimi volitvami pridobila prispevke (donacije) od dveh tujih fizičnih oseb in od ene pravne osebe. Po zakonu o financiranju političnih strank bi morali prejete donacije nakazati v humanitarne namene, pa tega niso storili. Nadalje SMC v poročilu ni razkrila prispevkov 15 fizičnih oseb fizičnih oseb v skupni vrednosti 43.139 evrov. Stroške volilne kampanje v letu 2014 pa je SMC poravnavala kar iz rednega transakcijskega računa in ne iz računa, odprtega za volitve. Hkrati pa je iz volilnega računa plačala račune, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.
Od fizičnih oseb je SMC v letu 2014 prejela 201.885 evrov, iz državnega proračuna pa še 340.149 evrov. Dodatnih 42.769 evrov so prejeli iz občinskih proračunov, 1.527 evrov je bilo izrednih prihodkov, še 54.453 evrov pa so prejeli iz naslova članarin. Skupno so v letu 2014 prejeli 640.783 evrov. V tem znesku ni Roglićevega prispevka. Spomnimo, stranka je bila ustanovljena 2. junija 2014, to je le nekaj tednov pred takratnimi volitvami, ob koncu leta 2014 je imela že 5 zaposlenih. Odgovorna za pravilnost poslovanja pa sta bila Miro Cerar, predsednik stranke, in Erik Kopač, generalni sekretar stranke. Revizorji so nato Cerarjevi stranki podali priporočilo za izboljšanje poslovanja. Kot rečeno, policija pa Roglićevih nakazil Cerarju ni nikoli preiskovala. Enostavno so »pozabili« na to.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine