18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Čemu se s cepivom AstraZeneca ni cepil tudi poslanec Möderndorfer?

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Danes se je celoten državni vrh in veliko število predstavnikov ljudstva cepilo s cepivom AstraZeneca proti covidu-19. V naše uredništvo je prišla informacija, da je bil izjema poslanec iz vrst LMŠ Jani Möderndorfer. “Möderndorfer se je šel cepiti kot zdravstveni delavec s Pfizerjem in ne kot ostali poslanci, ki so se cepili z AstraZeneco”. Odločili smo se, da kontaktiramo poslanca največje opozicijske stranke. Ta nam je podal sledeči odgovor. “Danes sem se cepil tako kot večina poslancev in poslank. Sam bi se cepil z vsakim cepivom, ki bi bil na razpolago, ker sem velik zagovornik cepljenja. Po nasvetu specialista sem se cepil s cepivom Pfizerjem, zaradi zdravstvenih razlogov,” nam je odgovoril Möderndorfer .

Slovensko javnost so predvsem na račun poročanja osrednjih medijev zaskrbele informacije o cepivu AstraZeneca za blažitev covida-19. Pojavljati se je namreč pričelo vedno več informacij, da je cepivo zelo škodljivo. Tem covid dvomljivcem so se pridružili tudi nekateri drugi vidni posamezniki iz javnega življenja in  tem še dodatno povzročili dvom v cepivo AstraZeneco. Podoben trend se je pričel odvijati tudi v nekaterih evropskih državah, zato je prišlo do zahteve, da  se cepivo začasno umakne iz uporabe. A vsi covid dvomljivci so pri tem pozabili, da bo le precepljenost prebivalstva tista, ki bo lahko naše življenje vrnila v normalne tirnice, torej v čas pred izbruhom epidemije.

Danes se je zgodila tako imenovana državljanska akcija najvišjih predstavnikov oblasti. S cepivom AstraZeneca so se cepili: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, generalni direktor Policije Anton Olaj, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But. To je le nekaj imen. Z AstroZeneco, tokrat brez kritik na račun vlade, se je cepila predsednica SD Tanja Fajon in večina poslancev v Državnem zboru RS.

 

Ihan opozarja: Vsak dan odlaganja množičnega cepljenja pomeni dodatno krnitev zdravstvenega sistema v Sloveniji
Danes je odmevno kolumno v časopisu Delo o cepivu AstraZeneca zapisal eden največjih slovenskih strokovnjakov na področju cepiv, imunolog in dr. medicinskih znanosti dr. Alojz Ihan. Eden redkih slovenskih strokovnjakov, ki se v času epidemije ni spustil v politizacijo epidemije, kot so to počeli Dušan Keber, Matjaž Figelj, je tudi tokrat zapisal realno oceno.

Po mnenju Ihana vsak dan odlaganja množičnega cepljenja prinese zdravstveno škodo veliko več ljudem, kot jih bo zaradi morebitnih neželenih učinkov cepljenja prizadetih v prihodnjem mesecu ali letu dni, zapiše Ihan. Ob tem poudarja, da je potrebno razmisliti o pretirani osredotočenosti na cepivo AstraZeneca, saj je to v osnovi enako kot stala cepiva, ki so registrirana. “Malo verjetno, da bi bil potek neželenih učinkov bistveno različen kot pri drugih cepivih.”

 

Alojz Ihan opazarja, da je edino precepljenost rešitev za konec epidemije. (Foto: STA)

V nadaljevanju zapiše, da “ker je virusni protein S bistvena komponenta vseh cepiv proti covidu-19 (bodisi je že v cepivu ali pa cepiva (mRNK, vektorska) izzovejo njegov nastanek)”, je po besedah imunologa cepljenje proti covidu-19 teoretično lahko tudi povezano z nastankom tromboz. “Če se protein S kot sestavni del cepiva veže na stene žil in/ali na trombocite, se v navzočnosti protiteles proti proteinu S (drugi odmerek ali prebolevniki) teoretično lahko zgodi poškodba trombocitov (trombocitopenija) in/ali žilnih sten (tromboza).”

“Vendar je malo verjetno, da cepivo v dovolj velikih količinah pride do žil/krvi, ni pa v določenih redkih okoliščinah povsem nemogoče. Ob tem ostaja dejstvo, da je cepivo namenjeno ravno zaščiti pred okužbo,” je še zapisal priznan slovenski strokovnjak dr. Alojz Ihan. Cepivu AstraZeneca zaupam tudi sam, saj sem kot dvakratni tumorni bolnik uspešno prestal cepljenje z znanimi stranskimi učinki. Upamo le, da državljani  v poplavi informacij ne bodo nasedli dvomljivcem in bodo z državljansko odgovornostjo poskrbeli za cepljenje. Tudi če gre za AstraZeneco.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine