22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Celoten govor poslanca SDS Anžeta Logarja, ki je koaliciji nalil čistega vina o finančnih posledicah koalicijskega sporazuma (+ VIDEO)

Opozicijski poslanec Anže Logar je vladi in koalicijskem poslancem na izredni seji državnega zbora, na kateri so obravnavali finančne posledice ukrepov, dogovorjenih v koalicijskem sporazumu o sodelovanju v Vladi RS za mandatno obdobje 2018-2022, nalil čistega vina.

Njegov govor objavljamo v celoti:

»Prej smo poslušali gospoda Polnarja, predsednika Odbora za finance, poslanca Demokratične stranke upokojencev. Naslikal je neko zelo katastrofično situacijo, v kateri se dandanes nahaja Slovenija. Nekje na sredi pa je napisal: »… vendar nobenega napredka ni zaznati.« A veste, kaj je tu problem – da je Demokratična stranka upokojencev stranka z najdaljšo tradicijo v vladah. Torej je najbolj odgovorna za to, kar član tudi te Vlade, koalicijski poslanec te Vlade govori o Sloveniji, pod prvo. In pod drugo, to govori predstavnik koalicijske stranke, ki je podpisal koalicijo, tako imenovani levi blok z Zoranom Jankovićem. Prej je gospod Polnar rekel, da postane standard neplačevanje najetih kreditov. Podpiše pa koalicijsko pogodbo z nekom, ki to smatra za osnovno človekovo pravico, neplačevanje najetih kreditov na račun davkoplačevalcev. In danes spremljamo to razpravo s polno neverjetnih obratov, ki so način meglenja realnosti situacije, v kateri se je Slovenija znašla. Glejte, današnja razprava ni politiziranje opozicije, kot želite nekateri predstaviti, kot želite nekateri preusmeriti pozornost. Podjetniki, ki so se oglasili, niso pod vplivom strank, ki so predlagale današnjo sejo. Če bi bili, bi to verjetno izrekli pred volitvami in danes zelo gotovo ne bi imeli teh težav, ker ne bi bilo take koalicijske pogodbe. In tisti, ki smo zahtevali to sejo, smo najprej pismo naslovili na predsednika Državnega zbora, gospoda Židana, da skliče to sejo, pa je ni želel. Zato so potem podpisniki sklicali to sejo. In vsi pozabljate ali pa se delate popolnoma slepe, v tej koalicijski pogodbi je, čeprav mu ne bi bilo treba in čeprav za to na koncu koncev nima zakonodajnih neposrednih navodil, napisal tudi Fiskalni svet, ki je podal oceno o vplivih koalicijske pogodbe, ki ste jo vi podpisali. Glejte, ni pod vplivom opozicije Fiskalni svet, sestavo Fiskalnega sveta, poimensko, treh članov, je predlagala tedanja ministrica za finance, gospa Vraničar. Gospa Vraničar ni opozicijska predstavnica, kajne, je koalicijska. In ne nazadnje, da se ne boste takoj izognili pomenu koalicijske pogodbe, ravno zaradi zapisov v vaši koalicijski pogodbi gospa Vraničar ni želela prevzeti Ministrstva za finance, ker je rekla, da nima zagotovila od strani odgovornih – torej v tem primeru verjetno LMŠ, predsednika Vlade -, da bi se zagotavljala finančna vzdržnost, glede na to, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. 

Malce me danes tudi begate s svojimi izjavami. Gospod Počivalšek pove tu za govornico: »Koalicijska pogodba je mrtva.« Potem pa pride koordinator Vlade za govornico in v mnenju stališča Levice pove: »Koalicijska pogodba je živa.« Odločite se zdaj! Odločite se, kaj velja. Gospod Počivalšek je rekel, da gre samo za okvirne usmeritve, samo za okvirne usmeritve. Koalicijska pogodba ali koalicijski sporazum nikoli ni bil okvirna usmeritev, ker če bi bil, potem Fiskalni svet ne bi napisal takega mnenja, potem bi gospa Vraničar bila danes ministrica in verjetno se podjetniki ne bi dvignili zoper to  koalicijo.

Glejte, koalicijski sporazum nosi podpise šestih prvakov strank, šestih prvakov strank, Luke Meseca, Marjana Šarca, Alenke Bratušek, Dejana Židana, Karla Erjavca, Marjana Cerarja, ni Marjan ne? Ne, je, Miro ne, če se ne motim, ja. Podpisali so verjetno pri polni zavesti, s svojim podpisom, zdaj pa vi poglejte kaj ima slovenski davkoplačevalec, nekaj prvak stranke podpiše, potem pa reče, saj bomo upoštevali tako malo, danes pa obljubi kaj vse bo naredil pa ni tega niti podpisal. Zdaj imamo tam eno obljubo s podpisom, ki jo bojda ni treba upoštevati in imamo danes obljubo, da se bosta cedila med in mleko brez podpisa in naj mi to torej upoštevamo, kaj bolj drži? Vaš podpis na koalicijski ali vaša današnja beseda glede na to, da vemo, da so besede kar precej poceni. Zdaj jaz bom spomnil no še enkrat na vse vas kaj piše v tem mnenju o ceni Fiskalnega sveta. Dosledno izvajanje predvidenih ukrepov bi lahko znatno poslabšalo stanje javnih financ, je to alarmantno ali to ni alarmantno?

S strani Fiskalnega sveta, varuha v ustavi zapisanega fiskalnega pravila, povejte mi vi. In naprej lahko preberemo, da se bo davčna obremenitev na podlagi te koalicijske pogodbe povečala za reči in piši 15 %. Zdaj, kdo bo to plačeval? Boste vi? Ali bodo podjetniki? Ko pravite, da je to preuranjeno, za 15 %. Vam povem, citat iz prispevka, ko je bil objavljen na enem od portalov, enega od podjetnikov, ga poznate, verjetno ste tudi kupili že kakšno njegovo storitev, pravi tako, naši novi podjetniki hitro zvedo, da so davki v Sloveniji, da so za tuje vlagatelje davki v Sloveniji previsoki, slovenska zakonodaja nejasna, celostno okolje pa ne zagotavlja dolgoročno stabilnih poslovnih okolij in odpiranje podjetja v tujini postaja tako običajen korak za vsakega vsaj malo ambicioznega podjetnika nove generacije, to pa je naša skrb. Vi bi pa na to okolje, ki je zdaj še 15 % pribitka dodali in ne vem od kje gospod Rajić poslanec SMC vleče izjav, v Sloveniji je ena od najbolj ugodnih davčnih okolij, ne vem od kje. Je poslanec, je na denarju davkoplačevalcev, tukaj imamo pa dve jasni izjavi enega, ki ustvarja, da je gospod Rajić lahko tudi plačan. Odhodki proračuna se bodo pa ne po mnenju opozicije, ne po mnenju predlagateljev, ne po mnenju Levice, ampak po mnenju Fiskalnega sveta povečali za od 20 do 30 %, veste kaj je to? Država se bo torej podražila za 20 do 30 %, po sedmih letih po navadi spet pride kriza in kaj pa potem? Kako boste pa to jemali? Ah, saj to bo verjetno kakšna druga Vlada počela, ne, si pravite.

Obrtna zbornica nam je tudi pisala, jaz upam, da ste prebrali kaj so napisali, napisalo so, citiram: Zaradi napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva 56 % obrtnikov in podjetnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v države, ki imajo bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje. Je to strašenje opozicije? Je to strašljivo? Je. Je povedal to nekdo, ki se ukvarja z »core bussines«? Je. Torej kaj želite preusmeriti pozornost na opozicijo? Ta isti podjetnik je napisal tudi tole, s selitvijo podjetij z znanjem, preverjenih na mednarodnem trgu in potencialom v druge države, letno izgubimo vsaj 5 do 6 podjetij, ki bodo čez nekaj let uspešno poslovala, dosegla 50 milijonske in še večje prihodke in v povprečju zagotavljala delo za več kot 500 ljudi. Ste slišali kaj pravijo podjetniki? Se vam zdi to strašljivo ali se vam ne zdi strašljivo? Bomo torej zdaj namesto produktov in storitev, izvažali podjetja. Spomnite se kaj vam je rekel koordinator Levice, izvoz je Ahilova peta in v tem primeru, če bomo zaradi vaše koalicijske pogodbe začeli izvažati podjetja, ker bodo selili svoj sedež bo to dejansko katastrofalna Ahilova peta za slovensko gospodarstvo.

Glejte, v koalicijski pogodbi ste v tem odgovoru oziroma v odgovoru vlade na očitke oziroma na sklic te seje, napisali, da se k izzivu reforme pristopi premišljeno, porazdelitve javnofinančnih bremen in tudi uspešnega zasledovanja ključnega ekonomskega cilja – javnofinančne konsolidacije. Ampak oprostite, koalicijska pogodba govori ravno nasprotno temu. Tudi Fiskalni svet pravi, da koalicijska pogodba govori ravno v nasprotju s tem. In danes ste nam govorili, da je to vse preuranjeno, da boste vi naredili celovito reformo davčne politike. Dragi moji, ste vi prebrali vašo koalicijsko pogodbo? Tule imate – »Izziv: Zagotovitev stabilnega, predvidljivega in mednarodno primerljivega davčnega okolja«. Nikjer z nobeno alinejo ni napisano »celovita prevetritev«, to kar ste danes vsi »prodajali«. Da boste, ne vem, počasi pristopili, da boste vse pregledali in boste našli neko tako novo reformo davčnega sistema. Nikjer. Ste pa napisali: »Osebne prihodke iz kapitala in rent bomo vključili v osnovo za odmero dohodnine.« Bomo. Trdilna oblika. To zadevo ste pa vpisali. A ste se torej na podlagi te javne razprave očitno premislili in zdaj drugače razmišljate? In če je tako, torej če so to res iskreni interesi, boste pristopili k spremembi koalicijske pogodbe? Ker drugače še naprej živite v laži.

Drugače še naprej pišete eno, delate pa nekaj drugega. In drugače se vam bo še naprej dogajalo to, ker to pa upam, da je javnost spoznala »modus operandi«, da če je neka neumnost v koalicijski pogodbi in če je neka neumnost, ki jo ministri želijo spraviti skozi in koalicija v državnem zboru, je pač treba dvigniti glas. Je treba dvigniti glas in povedati: »Dragi moji, to pa ni prava pot.« In glejte, na koncu koncev, zakaj ne spreminjate pogodbe? Zato ker se bojite koordinatorja levice morda? Oziroma koordinatorja vlade, če sem natančen. Saj zdaj ste vlado že imenovali, ne potrebujete več njegovih glasov. Si ne bodo upali glasovati proti iz enega preprostega razloga – ker bi šli potem na predčasne volitve in ne vejo, kako bo. Vi imate 43 glasov, torej s 43 lahko sprejmete neko normalno pogodbo. Izkušnje že imate, ker v enem tednu spreminjate pogodbo za 180 stopinj. Tako da vam to ne bo težava. Res ne vidim, zakaj ne bi bili pošteni do davkoplačevalcev in jim tudi povedali, kar jim gre, kaj lahko pričakujejo. In potem boste pa dejansko pomirili. Potem boste pa dejansko pomirili tudi gospodarstvenike, ker bodo videli, da imate resen namen, ne vem, izboljšati gospodarsko situacijo. In potem bo tudi tale izjava, spet taistega podjetnika izzvenela v prazno, ko svoj prispevek zaključi z besedami: »Vendar je bilo potrebno samo nekaj stavkov v koalicijski pogodbi, da prihodnjih nekaj let še vedno ne bo nihče verjel, da se bo to kdaj zgodilo.« Škoda je bila narejena, edini način, da popravite to škodo, je, da sprejmete koalicijsko pogodbo takšno, ki bo odražala to, kar ste danes govorili. Ne pa to, kar trenutno piše v koalicijski pogodbi.«

Video o lahko pogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine