5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Celjsko državno tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo proti komunističnemu zločincu Francu Severju – Franti

Okrožno državno tožilstvo v Celju je zavrglo kazensko ovadbo proti partizanu Franci Severju – Franti, osumljencu povzročitve vojnih hudodelstev po 102. členu Kazenskega zakonika, leta 1945 v Teharjah. Slovenski organi pregona so se ponovno izkazali za nesposobne pregona najtežjih zločinov, storjenih po koncu 2. svetovne vojne, čeprav obstajajo neizpodbitni dokazi o storjenem zlu in njegovih povzročiteljih. Žrtve izvensodnih pobojev tako še vedno nimajo zagotovljenih temeljnih pravic do poprave krivic, do preiskave zločinov, do resnice ter pravice do odškodnine. Krivec pa je država, ki načrtno zanemarja to pomembno civilizacijsko področje.

 

BVzrok za kazensko ovadbo sta bila članka Slovenski organi imajo izjemno priložnost, da procesirajo enega izmed zadnjih še živečih partizanov, ki so sodelovali pri izvensodnih pobojih po drugi svetovni vojni” objavljen na Nova24TV  in “Franc Sever se je samoprijavil kar v svoji knjigi za najhujši vojni zločin vseh časov na slovenskih tleh” avtorja Jožeta Dežmana, ki je bil objavljen v Časniku in v Demokraciji.

V nadaljevanju ovadbe je obrazloženo, da je GPU UKP opravil preverjanje in razgovor s Francem Severjem – Franto zaradi odkrivanja znakov hudodelstva po prvem odstavku 102. člena KZ-1. Vsebina razgovorov so bili trije dokumenti, ki se nanašajo na dogajanje pri odločanju o izvedbi in selekciji ujetnikov za likvidacijo v taborišču Teharje pri Celju, leta 1945, ki naj bi jih izvajal Frančišek Sever Franta, piše v obrazložitvi ovržene ovadbe celjskega tožilstva.

Fran Sever Franta priznal v ovadbi, da je delal selekcijo zapornikov, za izvensodne poboje naj bi izvedel komaj po osamosvojitvi Slovenije:

Pričanje Franca Severja – Frante o dogodkih v Teharjah.

S poboji so kršili vse do takrat postavljene pravne norme

Kako protipravno in nečloveško so ravnali z vojnimi ujetniki, nam pomaga odkriti kar Franc Sever – Franta v svojih spominih. Pravi, da so ga konec maja 1945 “poklicali v obveščevalni oddelek armade. Dobil sem nalogo, da grem v Celje, v štab enote KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), kjer je bil nameščen eden od polkov. Tam naj bi bili ujeti domobranci z Dolenjske, ki so jih Angleži vrnili nazaj v Jugoslavijo. Izmed njih naj bi izločil tiste, ki so bili nedolžni oziroma prisiljeni v sodelovanje z okupatorjem, in mladoletne.”

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer. (osebni arhiv Franci Kindlhofer)

Žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička, Franci Kindlhofer.

V Teharjah je “dobil v roke precej debelo mapo z listinami, kjer so bili vpisani vsi, ki so bili v tem taborišču. Seznam je vseboval ime in priimek ubežnika, mesto in dan rojstva, navedena je bila domobranska enota, v kateri je služil in koliko časa, v katerih spopadih s partizani je sodeloval, zakaj se je pridružil tej izdajalski vojni formaciji itd. Več kot tri ure smo z dvema tovarišema pretresali in izločali najprej tiste, ki sem jih poznal, in potem razpravljali o njihovih krivicah in obnašanju njihovih družin. Šlo je za posameznike iz grosupeljskega in stiškega okrožja in za tiste ujetnike, za katere sem lahko argumentirano jamčil, da niso bili izdajalci in da so bili prisiljeni v kolaboracijo ali so bili mladoletni. Na koncu pretresanja smo se strinjali, da je štirinajst ujetnikov zaprtih po krivici in da niso zakrivili zločinov, nekateri pa so bili tudi mladoletni. Izpustili so vseh štirinajst.”

V letu 2019 je Franc Sever – Franta dobil še filmski spomenik v partizanski pravljici Preboj svojega kofetarskega prijatelja, režiserja Dejana Baboska. (Foto: STA)

Povojni poboji – zločini, ki nikoli ne zastarajo, ne glede na starost zločinca

V letu 2005 so svetovni mediji poročali o takrat 94-letnemu Aribertu Heimu, ki je bil poleg dr. Mengeleja eden najbolj krutih nacističnih zločincev, čeprav so vsi trdili, da je umrl že leta 1993. Starost osebe nikoli ni vprašljiva, le spomnite se znamenitega filma Vzoren učenec (Apt pupil, 1998) režiserja Bryana Singerja, v katerem je najstnik razkrinkal ostarelega soseda, ki je bil v resnici nacistični vojni zločinec, in ga postavil pred sodišče. V lanskem letu pa je Franc Sever – Franta dobil še svojo partizansko pravljico Preboj, ki jo je posnel njegov kafetarski prijatelj, režiser Dejan Babosek. Lažnivi filmski junak Franta pa je lahko miren, saj bo lahko še naprej srkal kavico vsako jutro v enem izmed ljubljanskem lokalu Pingvin s svojimi prijatelji.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2020/03/franta3-400×130.png 400w” sizes=”(max-width: 667px) 100vw, 667px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; height: auto; max-width: 100%;”>

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine