23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Celjski škof Lipovšek ob 75. rojstnemu dnevu papežu ponudil odstop

Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je ta mesec praznoval 75. rojstni dan, je papežu Frančišku ponudil odstop. Gre za splošno navodilo Cerkve za škofe, da ob dopolnitvi 75 let starosti ponudijo odstop. Lipovška je papež Benedikt XVI. imenoval za škofa leta 2010 in je na tem mestu tako nadomestil prvega celjskega škofa nove škofije Antona Stresa.

Papež Frančišek se bo o odstopu Lipovška odločil osebno, potem ko bo opravil posvetovanja s sodelavci. Med njimi je tudi apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Na odločitev o ponujenem odstopu vplivajo različna dejstva, med drugim tudi zdravstveno stanje posameznega škofa. Škofu Lipovšku pa je v zadnjih letih uspelo dobiti bitko s težko boleznijo.

V začetku tega meseca je praznoval zlato mašo ob 50-letnici duhovništva. V njegovi rojstni župniji v Vojniku bo ponovitev zlatomašnega slavja pred koncem avgusta. Njegovo prvo kaplansko mesto je bilo v osrednji celjski župniji sv. Danijela, ki je zdaj stolna župnija.

V 70. letih prejšnjega stoletja je bil Lipovšek na podiplomskem študiju v Rimu, in sicer na papeškem visokošolskem zavodu sv. Anzelma. Doktorat je opravil iz liturgike, ki jo je pozneje predaval med drugim na mariborski teološki fakulteti. Leta 1984 je bil imenovan za mariborskega stolnega župnika. Opravljal je tudi druge odgovorne cerkvene službe in imel različne zadolžitve. Med drugim je tako vodil odbor za pripravo obiska papeža Janeta Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999.

Med opravljanjem škofovske službe v Celju je bil od leta 2013 tudi apostolski administrator mariborske nadškofije. To zahtevno nalogo upravitelja mariborske nadškofije je opravljal po odstopu mariborskega nadškofa Marjana Turnška.

Celje je postalo sedež škofije leta 2006 in to po 1400 letih. Na območju celjske škofije je 333 cerkva in 112 župnij, v katerih živi okoli 300.000 ljudi. Ozemlje celjske škofije obsega ne le Celje, temveč tudi severni del Posavja, vključno z Brežicami in Dobovo, ter del Zasavja skupaj s Trbovljami in Hrastnikom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine