2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Celjski policisti navdušeni nad prostovoljci, zgostitve prometa so povzročali drugi 

Piše: C. R.

Dober teden dni je od katastrofalnih poplav, ki so na dobršnem delu Koroške in ponekod na Mozirskem življenje dobesedno ustavile. Celjski policisti sporočajo, da so ves ta čas močno vpeti v dogajanje; danes so med drugim sodelovali na kontrolnih točkah civilne zaščite. 

Po začetnem sodelovanju pri reševanju ljudi, evakuacijah, dostavah hrane, vode, sanitetnega materiala in zdravil, zadnje dni več pozornosti usmerjajo v zaščito premoženja ljudi na ogroženih območjih, kamor dnevno napotujejo vse razpoložljive sile. “Na srečo na Koroškem v zadnjih dneh nismo bili obveščeni o tatvinah, eno pa smo obravnavali na mozirskem koncu. Kljub temu občane s teh območij še vedno pozivamo, naj nas takoj obvestijo, če bodo opazili sumljive osebe ali kakršnekoli odklonske pojave,” pozivajo.

Pomoč med drugim nudijo tudi s spremstvi konvojev. Samo v zadnjih dveh dneh so na Koroško pospremili nemški konvoj težke mehanizacije in včeraj na Mozirsko konvoj težke mehanizacije iz Ukrajine. Ob tem skrbijo za pretočnost prometa in nudijo pomoč lokalnemu prebivalstvu.

Pri čiščenju lokalnih cest v  Rečici ob Savinji so nam danes pomagali tudi kolegi z vodnim topom. Pomoči so bili krajani veseli.

Gneča na kontrolnih točkah

Danes so bili policisti na t. i. kontrolnih točkah v pomoč civilni zaščiti in gasilcem pri spremljanju spoštovanja odredbe. Število ljudi, ki želijo tudi na terenu pomagati pri odpravljanju posledic poplav, je izredno veliko. Zato je pomembno, da pomoč na teren prihaja organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki civilne zaščite RS in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/

“Na dveh koroških kontrolnih točkah danes posebnosti nismo beležili. Prostovoljci so bili seznanjeni z navodili in so svojo prisotnost predhodno potrdili z vpisom v aplikacijo,” pravijo celjski policisti.

Prostovoljci vlivajo upanje (Foto: PU Celje)

Na mozirskem območju je v jutranjih urah, v določenih intervalih, prihajalo do zgostitve prometa, vendar ne zaradi prostovoljcev, ki so bili z navodili dobro seznanjeni, pač pa zaradi naključnih obiskovalcev, pohodnikov in gobarjev, ki pa so tudi razumeli, da je v tej situaciji prvotnega pomena odstranjevanje posledic ujme in sanacija območja.

Ob tej priložnosti vse pohodnike, gobarje in druge naključne obiskovalce prosimo za razumevanje. Trenutno je najpomembnejša varna sanacija območja in pomoč ljudem, ki so jih poplave in plazovi močno prizadeli. Vsi se moramo zavedati, da je v tej situaciji, za uspešno opravljeno delo, ključna dobra organizacija in velika mera razumevanja in strpnost.

Obisk prizadetih območij

Obe v poplavah najhuje prizadeti območji sta danes obiskala tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Dopoldne sta na Koroškem obiskala občine Črno na Koroškem, Mežico, Prevalje in Ravne na Koroškem ter preverila stanje varnosti na terenu. V popoldanskih urah sta obiskala še območja, ki so jih nedavne poplave prizadele na mozirskem območju.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić na Koroškem (Foto: PU Celje)

V pogovoru z župani, predstavniki civilne zaščite, policije, Slovenske vojske, domačini in prostovoljci sta se seznanila z razmerami na terenu. Čeprav so posledice poplav katastrofalne, pa upanje vlivajo solidarnost, požrtvovalnost in srčnost vseh, ki sodelujejo pri sanaciji.

“Celjski policisti bomo tudi v prihodnje naredili vse, da bomo v pomoč ljudem,” obljubljajo v PU Celje.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine