6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Celjska bolnišnica od danes znova t. i. covid-bolnišnica, v Domu sv. Jožefa pa so se čudežno izognili množični okužbi stanovalcev

Celjska splošna bolnišnica je od danes znova vzpostavljena kot covid-bolnišnica. 

 

Vključevanje Splošne bolnišnice Celje v obravnavo pacientov s COVID-19 bo fazno. V prvi fazi so na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s 5 navadnimi bolniškimi posteljami za obravnavo pacientov s COVID-19 in z 19 navadnimi bolniškimi posteljami v tako imenovani sivi coni za obravnavo pacientov pri katerih obstaja sum na okužbo s COVID-19. Oddelek za intenzivno interno medicino ima pripravljeno še enoto z 2 intenzivnima bolniškima posteljama za obravnavo pacientov s COVID-19. Nadaljnje faze bodo realizirane v skladu z razvojem epidemiološke situacije v regiji in državi. SB Celje bo začela s sprejemanjem bolnikov že danes.

Epidemiološka slika v Sloveniji se slabša iz dneva v dan. Okužbe so se v drugem valu pojavljale predvsem pri mlajših, manj ranljivih starostnih skupinah, sedaj pa so se očitno ponovno prebile tudi v domove starejših, tudi na Celjskem. Iz Doma sv. Jožef Celje sporočili, da je bila pri enem izmed zaposlenih potrjena okužba z novim korona virusom. Kot so zapisali, je bil okuženi brez simptomov in je bil na testiranje pozvan s strani NIJZ, saj je ožji član njegove družine prav tako okužen in brez simptomov. “Tudi poziv na testiranje pri njem je prišel s strani NJIZ, ker je z vidnimi simptomi obolela njegova sodelavka. V verigi sta tako dva ne obolela okužena, sporočajo iz Doma.

Po podatkih so tam testirali 28 stanovalcev, s katerimi je bila okužena zaposlena v stiku. Vsi rezultati testa so bili negativni.

Zaskrbljujoč je trend okužb v inštitucijah in lokacijah kjer je množičnost in nepotrebna “sproščenost” najbolj prisotna, pri čemer opozarjajo na šolske institucije. Tudi v samem Celju je čedalje več razredov v karanteni. Po Srednji zdravstveni šoli in Ekonomski šoli, so sedaj v karanteni še en razred in 10 zaposlenih na Gimnaziji Lava ter trije razredi in šest zaposlenih na OŠ Frana Kranjca Celje. 

Zaskrbljujoče je da se virus se v zadnjem obdobju širi predvsem med mlajšo populacijo, ki glede na informacije s terena po večini ne upoštevajo ukrepov, predvsem neradi nadenejo masko v zaprtih javnih prostorih ter javnem prevozu. Vse službe ki so kakorkoli povezane s zdravjem populacije svetujejo da se ljudje ne glede na starost držijo protokolov in upoštevajo navodil glede zaščite pred virusom COVID 19.

COVID 19 ni blef in ni odvisen od muhavosti uradnega vladnega govorca ali strokovnjaka imunologa ali infektologa, je resnično tukaj. Paziti je treba na sebe in druge, na druge pa tako če pazite na sebe in upoštevate vse potrebno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine