4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Če to ni višek! Vrtci v Ljubljani dajejo prednost otrokom tujcev!

Mestna Občina Ljubljana je izdala odlok o sprejemu otrok v vrtec, ki pa je na podlagi predstavljenih kriterijev očitno pristranski do otrok domačinov. To je zbudilo nezadovoljstvo na socialnih omrežjih, kjer se posamezniki sprašujejo, zakaj imajo otroci tujcev več pravice do vpisa v vrtec od njihovih otrok.

 

“Poglejte si 27. člen pravilnika – kriteriji za sprejem v vrtec: tujci imajo prednost pred Slovenci. V Šiški praktično slovenska družina nima šans, ker največ pik dobijo otroci staršev tujcev. Oprostite, ampak Slovenci smo res kronani osli,” je svoje ogorčenje nad kriteriji za sprejem otrok v vrtec v Ljubljani na Twitterju delila Gertruda Nivelška.

V odloku o sprejemu otrok v vrtec, ki ga najdete TUKAJ, so med drugim navedeni tudi kriteriji in njihovo točkovanje. V 1. točki kriterijev glede na prebivališče pa lahko ob primerjavi petih točk vidimo, da imajo v določenih primerih otroci tujcev prednost pred slovenskimi otroki.

Tako sta kriterija “Otrok staršev tujcev, katerega nobeden od staršev nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji in je vsaj eden od staršev zavezanec za dohodnino v Republiki Sloveniji, ki ima skupaj z otrokom začasno prebivališče v Mestni občini Ljubljana” in “Otrok, katerega eden od staršev je tujec, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji in ima začasno prebivališče na območju Mestne občine Ljubljana in je zavezanec za dohodnino v Republiki Sloveniji, drugi od staršev pa ima skupaj z otrokom stalno prebivališče na območju Mestne občine Ljubljana” oba vrednotena z 80 točkami, kar je tudi najvišje vrednotenje.

Po drugi strani pa je kriterij “Otrok in eden od staršev, s katerim otrok živi, imata stalno prebivališče na območju Mestne občine Ljubljana” vrednoten zgolj s 50 točkami. Glede na to, da je kriterij “Otrok v enostarševski družini ima skupaj s staršem stalno prebivališče v Mestni občini Ljubljana” vrednoten z 80 točkami, se lahko vprašamo, zakaj takšno razlikovanje celo med slovenskimi otroki.

Nekaterim uporabnikom socialnih omrežij so se smilili tujci, spet drugi so željo, da bi otroke tujcev zaprli v “LGBT+P prijazne vrtce”, označili za “ksenofobijo in fašizem”.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine